Τετάρτη 11.09.2024

Ο «σκοτεινός» ρόλος του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή

Nordic Monitor

Νέες αποκαλύψεις για το ρόλο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην κρίση της Μέσης Ανατολής έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει το Nordic Monitor προκύπτει ότι η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Τουρκίας παρέχει στο Ιράν εξελιγμένες καιρικές πληροφορίες που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρέσβης στην Τεχεράνη καλεί το Ιράν να ενωθούν ως περιφερειακές χώρες για να δώσουν μια συλλογική απάντηση που «θα γονάτιζε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ».

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Τουρκίας παρέχει στο Ιράν εξελιγμένες καιρικές πληροφορίες που μπορούν να προσαρμοστούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις για αρκετά χρόνια, μια κατάσταση που αποτελεί σημαντική απειλή δεδομένης της γνωστής χορηγίας του καθεστώτος του Ιράν στην παγκόσμια τρομοκρατία.

Είναι ενδιαφέρον ότι η υπηρεσία, επίσημα γνωστή ως Meteoroloji Genel Müdürlüğü (Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας, MGM), παρείχε τα ίδια δεδομένα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία και στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, επίσημα γνωστή ως Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Powers Europe (SHAPE), Και οι δύο έχουν το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στους διακομιστές MGM με το Ιράν. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επίσης την ίδια πρόσβαση.

Στην έκθεση «Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2028», αναφέρεται ότι παρά τις ποικίλες απαιτήσεις χρηστών από πολιτικούς και στρατιωτικούς κλάδους, η υπηρεσία παρείχε τα ίδια δεδομένα και στις δύο πλευρές (σ.σ. Δύση και Ιράν) και περιγράφει αυτή την κατάσταση ως κίνδυνο που ο οργανισμός πρέπει να αντιμετωπίσει στο μέλλον, αν και δεν διευκρίνισε τα μέτρα που απαιτούνται για την επίλυση του ζητήματος.

«Υπάρχει ανησυχία ότι το Ιράν θα μπορούσε να αξιοποιήσει εξελιγμένα δεδομένα που αποκτήθηκαν από τους διακομιστές MGM για στρατιωτικές επιχειρήσεις και μυστικές δραστηριότητες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», επισημαίνει.

Επιπλέον, η MGM παρέχει τεχνικές, συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο Ιράν μέσω πολλαπλών συμφωνιών που έχει συνάψει η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, το Ιράν απέκτησε πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία διπλής χρήσης, εξοπλισμό και τεχνογνωσία μέσω του Κέντρου Βαθμονόμησης Μετεωρολογικών Οργάνων του οργανισμού (Meteorolojik Aletler Kalibrasyon Merkezi).

Ο βαθμός στον οποίο το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει το υλικό και την τεχνογνωσία της MGM στο παρελθόν, και εάν έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα για στρατιωτικούς σκοπούς, παραμένει άγνωστο στο κοινό λόγω της εμπιστευτικότητας που περιβάλλει τις παραγγελίες που δόθηκαν στην MGM από το Ιράν.

Εκτός από τις δεκάδες διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας την τελευταία δεκαετία, το καθεστώς της Τεχεράνης χρησιμοποιεί επίσης την περιφερειακή ομάδα: τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας (ECO) – δημιούργημα του ισλαμιστή μέντορα του Ερντογάν, Νετζμετίν Ερμπακάν, ενός πρώην πρωθυπουργού που ενίσχυσε τους δεσμούς με το Ιράν – ως βασικό μέσο για την πρόσβαση σε τεχνογνωσία και κρίσιμες πληροφορίες από την Τουρκία.

Το MGM λειτουργεί ένα τεράστιο δίκτυο με περισσότερα από 2.000 σημεία παρατήρησης για τη συλλογή δεδομένων καιρού σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, συγκεντρώνοντας εκτενείς πληροφορίες τόσο για πολιτικές όσο και για στρατιωτικές εφαρμογές.

Επιπλέον, η υπηρεσία προσφέρει βασικά μαθήματα μετεωρολογίας και χρήσης συστημάτων δεδομένων και ραντάρ για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς στη Σχολή Διοίκησης Πληροφοριών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK İstihbarat Okul Komutanlığı).

Η φιλοϊρανική στάση της κυβέρνησης Ερντογάν έχει προκαλέσει την Τουρκία να αποκλίνει από το δυτικό μπλοκ σε πολλά ζητήματα την τελευταία δεκαετία. Κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Τεχεράνη το 2014, είπε: «Το Ιράν νιώθει σαν δεύτερο σπίτι», αντανακλώντας την έντονη συγγένειά του με το ισλαμιστικό καθεστώς στο Ιράν.

Αυτή η συγγένεια καθοδηγείται όχι μόνο από την ιδεολογική δέσμευση στον ισλαμισμό αλλά και από τη συμμετοχή σε παράνομα και κερδοφόρα επιχειρηματικά σχήματα», σημειώνει και προσθέτει πως «οι κρυφές συναλλαγές του με το Ιράν ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ερευνών για δωροδοκίες το 2013, οι οποίες αποκάλυψαν πώς ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του δέχτηκαν σημαντικές δωροδοκίες από έναν Ιρανό πράκτορα ονόματι Reza Zarrab, ο οποίος χρησιμοποίησε την κρατική Halkbank της Τουρκίας για να ξεπλύνει κονδύλια της ιρανικής κυβέρνησης, με στόχο να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις».

Οι φιλοϊρανοί συνεργάτες του Ερντογάν

Οι βασικές θέσεις γύρω από τον Ερντογάν στελεχώνονται κυρίως από πολιτικούς ισλαμιστές που επηρεάστηκαν στη νεολαία τους από φαντασιώσεις της ιρανικής επανάστασης. Για παράδειγμα, ο Ιμπραήλ Καλίν, ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, είναι γνωστός ότι είναι ένθερμος θαυμαστής του καθεστώτος του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ήταν ενεργός σε φιλοϊρανικούς σιιτικούς κύκλους κατά τη διάρκεια της νιότης του και δημιούργησε σχέσεις με πολλούς Ιρανούς πράκτορες, μερικοί από τους οποίους αργότερα καταδικάστηκαν για τρομοκρατικές κατηγορίες. Αναγνωρίστηκε ως έμπιστο άτομο σε κατασχεθέντα έγγραφα πληροφοριών που ελήφθησαν από Ιρανο-Τούρκο πράκτορα το 2011.

Ο Σεφέρ Τουράν, ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν για μουσουλμανικά και αραβικά κράτη, είχε εργαστεί στο παρελθόν σε ένα περιοδικό που χρηματοδοτήθηκε από το Ιράν, το οποίο στη συνέχεια έκλεισε με κατηγορίες για τρομοκρατία. Ο Τουράν είναι γνωστός ότι υπερασπίστηκε το Ιράν και τους μαχητικούς πληρεξούσιους του στα γραπτά του, υποστηρίζοντας θέσεις που περιελάμβαναν εκκλήσεις για καταστροφή του Ισραήλ.

Η Τουρκία έχει γίνει μια κρίσιμη πύλη για το Ιράν για να αποκτήσει δυτικό εξοπλισμό, τεχνολογία και τεχνογνωσία. Το Ιράν επαναδρομολογεί τα υλικά που προμηθεύεται μέσω του τουρκικού εδάφους και στη συνέχεια τα μεταφέρει στο Ιράν χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους και διαδρομές.

Για να διευκολύνει αυτές τις επιχειρήσεις, το Ιράν έχει ιδρύσει εκατοντάδες εταιρείες νομιμοφανείς στην Τουρκία. Η κυβέρνηση Ερντογάν, στην καλύτερη περίπτωση, έκλεισε τα μάτια σε αυτές τις δραστηριότητες και, στη χειρότερη, τις διευκόλυνε ενεργά.

Ο Τούρκος πρέσβης: «Ισραήλ και ΗΠΑ πρέπει να γονατίσουν»

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν, το οποίο συνδέεται με το Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράν είπε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να υπαγορεύσει πώς το Ιράν θα πρέπει να αντιδράσει εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του αρχηγού του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε. στην Τεχεράνη.

Ωστόσο, τόνισε ότι η πραγματική απάντηση βρίσκεται στο να ενωθούν οι περιφερειακές χώρες για να δώσουν μια συλλογική απάντηση που «θα γονάτιζε το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Το Ιράν θα πάρει το δικό του απόφαση (σ.σ. επίθεση κατά του Ισραήλ), αυτό είναι ξεκάθαρο. Φαίνεται επίσης αποφασισμένο, αλλά δεν ξέρουμε τι είδους απάντηση θα δώσει. Ο χρόνος θα δείξει. Το αν θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση είναι επίσης αβέβαιο. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η πιο αποτελεσματική απάντηση θα πρέπει να είναι αυτή που θα αναγκάσει αυτές τις επιτιθέμενες χώρες να υποχωρήσουν και να γονατίσουν», συμβούλεψε.

Η αναφορά του πρέσβη στις επιτιθέμενες χώρες περιλαμβάνει ξεκάθαρα το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους τους.

Τόνισε ότι η ευθύνη της απάντησης δεν πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά το Ιράν, ούτε να αναμένεται από την Τουρκία να συμμετάσχει ενώ οι υπόλοιπες ισλαμικές χώρες μένουν σιωπηλές. «Πρέπει να δούμε αυτή την κατάσταση όπως θα κάναμε με τις επιδρομές των Μογγόλων», είπε.

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ