Τρίτη 16.04.2024

Ο Τσίπρας διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ…

Θα ψηφίζουν εσαεί! Όσες φορές χρειαστεί, προκειμένου να διορθώσουν το λάθος τους να επιλέξουν Κασσελάκη! Εντολή του παρασκηνιακού προέδρου Α. Τσίπρα. Το έχει ξανακάνει το 2016, στο 2ο Συνέδριο. Είχε υποχρεώσει συνέδρους, στον καιρό της παντοδυναμίας του, να ψηφίσουν ξανά επειδή δεν του άρεσε η απόφαση τους. Έτσι, αρχηγικά! Και σταλινικά…

Ο γνωστός Τσίπρας. Ίδιος κι απαράλλαχτος. Σαν να μην οδήγησε ποτέ στη διπλή εκλογική συντριβή τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2023. Σαν να μην ευθύνεται ότι υπέδειξε τον Κασσελάκη. Σαν να μην καθοδήγησε το πλήθος των ψηφοφόρων να αναδείξει αρχηγό τον περαστικό από την Κουμουνδούρου επιχειρηματία, που κατέφτασε κατακαλόκαιρο από το Μαϊάμι, υποσχόμενος ότι θα νικήσει με τα καλά αγγλικά του τον Μητσοτάκη. Και με 2 Ευρώ να κερδίσει άνετα το κόμμα. Δεν ήξεραν τι ψηφίζουν, αποφαίνεται ο παλιός ιδιοκτήτης του ΣΥΡΙΖΑ και τους βάζει να μάθουν το μάθημα τους από την αρχή.

Τσίπρας, ο «πατερούλης», ξύπνησε και διεκδικεί το κόμμα του «καθαρό». Καταλογίζει ευθύνες σε όλους. Ακυρώνει τον Κασσελάκη. Αποκηρύσσει τους αποχωρήσαντες. Καμαρώνει με το απόλυτο «Εγώ» του ως εγγυητής της ενότητας. Έτοιμος να επιστρέψει, αφού άλλος έκανε τη «βρώμικη» δουλειά. Όσα δεν τόλμησε να κάνει ο ίδιος από το 2019.

Είχαμε σημειώσει, αμέσως μετά την εκλογή Κασσελάκη, πως ο ζήλος του νέου προέδρου εκδήλωνε κάποια σημάδια, πιθανής χειραφέτησης του από εκείνους που τον παρουσίασαν στο κομματικό κοινό. Και δεν αποκλείαμε να μην εξελιχθεί ευθύγραμμα το «σενάριο» επιστροφής Τσίπρα στην ηγεσία καθώς στο μεταξύ, θα είχε αυτονομηθεί ο Κασσελάκης.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν. Ο Κασσελάκης δεν σταματά να «σηκώνει» τα γάντια που του πετούν. Γέμισε γάντια η Κουμουνδούρου. Στέκεται απέναντι, αντιμέτωπος με σχεδόν όλο τον κομματικό μηχανισμό. Μέχρι που ήρθε το τελεσίγραφο Τσίπρα για επαναληπτικές εκλογές. «Φέρτε» μου τον αντίπαλο απαντά στην πρόκληση ο μόλις πέντε μηνών πρόεδρος και δηλώνει έτοιμος για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Για τον Α. Τσίπρα ευθύνονται όλοι, εκτός από τον «Εαυτό» του. Ούτε λέξη για αυτοκριτική. Δεν τον αφορά. Προσπαθεί να σταθεί πάνω απ΄όλους. Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα καταφέρει να αντισταθεί στη «βαρύτητα» της πολιτικής. Η πολιτική πτώση του είναι πολύ πρόσφατη. Οι πληγές στο σώμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ νωπές ακόμη. Η απουσία του δεν φαίνεται να τον έχει επηρεάσει εποικοδομητικά. Η αμετροέπεια του δεν τον εγκατάλειψε.

Αλήθεια, εάν θέλει να επιστρέψει ο Τσίπρας, σε ποιο ακριβώς κόμμα θα γίνει αυτό;. Σε αυτό που δημοσκοπικά κινείται στη ζώνη του 10%, όπου η αναστάτωση είναι διαρκής, καθημερινή. Σκέφτονται να στήσουν εσωκομματικές κάλπες τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές; Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά δεν θα είναι το πρώτο που αφορά την Αριστερά αυτή την περίοδο.

Και ο κόσμος που μόλις επέλεξε Κασσελάκη, θα τον παρατήσει επειδή επανεμφανίστηκε ο Τσίπρας; Είναι βέβαιο ότι θα συμβεί έτσι; Οι άνθρωποι αλλάζουν γνώμη σχετικά εύκολα. Κάποιοι πιθανώς προσαρμόστηκαν στη νέα κατάσταση, άλλοι συνήθισαν το νέο πρόεδρο, κάποιοι πιστεύουν σε αυτόν. Θα τον αποκηρύξουν λίγους μόνο μήνες μετά την αρχική τους απόφαση;

Συνεπώς, ο δρόμος της επιστροφής δεν είναι στρωμένος για τον Τσίπρα. Ίσως τα πράγματα γίνουν χειρότερα μετά την παρέμβασή του. Το Συνέδριο τινάζεται στον αέρα, το κόμμα ισοπεδώνεται. Η Αριστερά με την εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει έτσι όπως είχε εκτιμηθεί για ένα κόμμα με σημαία ευκαιρίας και ζητούμενο την αναταραχή.

Ένα τέλος που ταιριάζει στο κόμμα του τυχοδιωκτισμού! Τον ΣΥΡΙΖΑ τον διαλύει αυτός που τον έφτιαξε…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ