Παρασκευή 21.06.2024

Οι Ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν τέσσερις ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας

Είχαν απαχθεί από τη Χαμάς τον Οκτώβριο κατά την διάρκεια του φεστιβάλ Nova – Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της επιχείρισης, σύμφωνα με Παλαιστιακές πηγές

Τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι, τους οποίους είχε απαγάγει η Χαμάςαπό το μουσικό φεστιβάλ Nova κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, απελευθερώθηκαν στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Οι διασωθέντες είναι οι Noa Argamani, 25 ετών, Almog Meir Jan, 21 ετών, Andrei Kozlov, 27 ετών, και Shlomi Ziv, 40 ετών. Είναι σε καλή κατάσταση και έχουν μεταφερθεί στο ιατρικό κέντρο «Sheba» Tel-HaShomer για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

 

Οι όμηροι διασώθηκαν στη διάρκεια της ημέρας έπειτα από μία «πολύπλοκη» επιχείρηση που διεξήχθη με την συμμετοχή της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ και της αστυνομίας, σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στο Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Γάζας, ανέφεραν οι IDF.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της επιχείρισης, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο των υπηρεσιών υγείας στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο μουσικό φεστιβάλ και σε άλλες περιοχές του νότιου Ισραήλ, πήραν 251 ομήρους, 116 από τους οποίους παραμένουν τώρα στο παλαιστινιακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων 41 νεκρών, όπως λέει ο στρατός.

Σε συμφωνία που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο, η Χαμάς απελευθέρωσε 105 ομήρους με αντάλλαγμα μια εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός και περίπου 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Η Argamani απήχθη επίσης από το φεστιβάλ. Βιντεοσκοπημένο υλικό – που επαληθεύτηκε από τον πατέρα της Yaakov Argamani στο ισραηλινό κανάλι 12 – δείχνει την 25χρονη να απομακρύνεται στην καρότσα μιας μοτοσικλέτας φωνάζοντας: «Μη με σκοτώσετε!».

Argamani

Νέα πλάνα που δείχνουν την Argamani να επανενώνεται με τον πατέρα της, να χαμογελά και να τον αγκαλιάζει πάνω σε ένα όχημα μεταδόθηκαν αμέσως μετά την είδηση της επιχείρησης διάσωσης το Σάββατο.

Ο Kozlov, ένας Ρώσος που μετακόμισε στο Ισραήλ το 2022, εργαζόταν ως φύλακας ασφαλείας στο φεστιβάλ.

Ο Jan προσπάθησε να διαφύγει από το φεστιβάλ. Αυτός και ένας φίλος του κατάφεραν να φτάσουν στο αυτοκίνητο του φίλου, αλλά κατάφεραν να οδηγήσουν μόνο μια μικρή απόσταση πριν αναγκαστούν να σταματήσουν.

Ο Ziv ήταν μέλος της ασφάλειας στο φεστιβάλ και αρχικά ήταν σε επαφή με τις αδελφές του καθώς εκτυλισσόταν η επίθεση, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στους Times of Israel.

Η έδρα του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, μια ομάδα που εκπροσωπεί τις οικογένειες των ομήρων, χαρακτήρισε τη διάσωση των τεσσάρων ομήρων ως «θαυμαστό θρίαμβο» και ευχαρίστησε τις IDF για την «ηρωική επιχείρηση».

Η ομάδα πρόσθεσε: «Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να θυμηθεί τη δέσμευσή της να φέρει πίσω και τους 120 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς – τους ζωντανούς για αποκατάσταση, τους δολοφονημένους για ταφή».

Σε απάντηση της στρατιωτικής επίθεσης στο Νουσεϊράτ, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του. Είπε ότι η Χαμάς δεν θα συμφωνήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αν δεν επιτύχει ασφάλεια για τους Παλαιστίνιους.

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.