Κυριακή 01.10.2023

Ουκρανία: Έκλεισαν και οι δυο τελευταίοι εν λειτουργία αντιδραστήρες στον σταθμό της Ζαπορίζια

Οι τελευταίοι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, έκλεισαν σήμερα, αφού πυρκαγιές σε κοντινό σημείο προκάλεσαν βλάβη σε εναέρια καλώδια, ανακοίνωσε η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom.

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε κοιλώματα τέφρας από ένα εργοστάσιο άνθρακα που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – τον μεγαλύτερο της Ευρώπης – και προκάλεσαν βλάβη σε καλώδια που συνδέουν τον πυρηνικό σταθμό με το δίκτυο της Ουκρανίας, ανέφερε η εταιρία.

“Ως αποτέλεσμα, οι δύο εν λειτουργία μονάδες ενέργειας του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο”, ανέφερε η Energoatom σε μια δήλωση που ανήρτησε στο Telegram.

Τα συστήματα ασφαλείας του σταθμού λειτουργούν κανονικά και διεξάγονται εργασίες προκειμένου να επανασυνδεθεί ένας από τους αντιδραστήρες στο δίκτυο, ανέφερε η εταιρία.

Αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας που ζήτησε ανωνυμία είπε στο Reuters πως οι δύο αντιδραστήρες που αποσυνδέθηκαν τροφοδοτούνταν από γεννήτριες ντίζελ. Κάθε μονάδα ενέργειας που περιλαμβάνει έναν αντιδραστήρα, ένα σύστημα ψύξης και άλλο εξοπλισμό έχει τρεις γεννήτριες ντίζελ της σοβιετικής εποχής που “δεν μπορούν να λειτουργήσουν για εβδομάδες”, ανέφερε η πηγή.

Σε χτύπημα των Ουκρανών απέδωσαν την πυρκαγιά οι Ρώσοι – «Έχει επανέλθει ο ένας αντιδραστήρας»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσόφιλης περιφερειακής διοίκησης της Ζαπορίζια, Γεβγέν Βαλίτσκι απέδωσε το πρόβλημα που προέκυψε στον πυρηνικό σταθμό σε «χτύπημα» του ουτκρανικού στρατού.

«Σήμερα, ως αποτέλεσμα ενός χτυπήματος των ένοπλων σχηματισμών της Ουκρανίας στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Ζαπορίζια, το έδαφος της ζώνης ασφαλείας της εναέριας γραμμής έπιασε φωτιά. Η πυρκαγιά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας. Δύο μονάδες ισχύος απενεργοποιήθηκαν, μετά την οποία μέρος της Ζαπορίζια έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε.

Αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς τέθηκε σε λειτουργία ένας αντιδραστήρας και ο δεύτερος ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει, πρόσθεσε ο Βαλίτσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση όλων των πόλεων και των περιοχών της Ζαπορίζια.

Πηγή :
https://www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ