Τρίτη 05.07.2022

Ουκρανία – Guardian: Βρετανοί αιχμάλωτοι καταδικάστηκαν από τους Ρώσους σε θάνατο

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα οι φιλορώσοι αξιωματούχοι καταδίκασαν σε θάνατο δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό υπήκοο που συνελήφθησαν ενώ πολεμούσαν στον ουκρανικό στρατό στη Μαριούπολη.

Δικαστήριο στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική Ουκρανία καταδίκασε τους Άιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ μετά από μια πολυήμερη διαδικασία που οι παρατηρητές ονόμασαν «δίκη επίδειξης» για «πλαστές κατηγορίες» με σκοπό να μιμηθούν δίκες εγκλημάτων πολέμου εναντίον Ρώσων στρατιωτών στο Κίεβο.

Οι δύο βρετανοί καταδικάστηκαν από το δικαστήριο σε ελεγχόμενη από τη Ρωσία έδαφος στο Ντόνετσκ μαζί με τον Μαροκινό Saaudun Brahim με την κατηγορία της «τρομοκρατίας».

Ο Έϊντεν Άσλιν υπηρετούσε στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των Ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από το 2018, επισημαίνει η ιστότοπος Mediazona. Στην Ουκρανία έμεινε λόγω της αρραβωνιαστικιάς του. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στο Twitter, αιχμαλωτίσθηκε στα μέσα Απριλίου. Επίσης τότε στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» βρέθηκε και ο φίλος του, ο 48χρονος Σον Πίνερ πρώην στρατιωτικός του Βασιλικού τάγματος της Βρετανίας που ήταν στην ίδια ταξιαρχία. Οι συγγενείς του Πίνερ επισήμαιναν ότι και ο Πίνερ και ο Άσλιν επίσημα υπηρετούσαν στον ουκρανικό στρατό με βάση την νομοθεσία και δεν ήσαν μισθοφόροι.

Ο 21χρονος Μπραχίμ Σααντούν, έφθασε στην Ουκρανία το 2019, όπου φοιτούσε στη σχολή αεροδυναμικών και διαστημικών τεχνολογιών του πολυτεχνείου του Κιέβου. Πριν ένα χρόνιο εγκατέλειψε τις σπουδές του και πήγε να υπηρετήσει με συμβόλαιο επίσης στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών. Αιχμαλωτίσθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στην πόλη Βολνοβάχα.

Και οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι θα υποβάλουν έφεση, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο TASS.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ