Παρασκευή 24.05.2024

Πλησιάζει στα 83 δολάρια το πετρέλαιο – Κάτω από τα 30 ευρώ το αέριο

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο την Τετάρτη λόγω των προσδοκιών για υψηλότερη ζήτηση, καθώς το δολάριο αποδυναμώθηκε και μια έκθεση έδειξε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού και βενζίνης μειώθηκαν.

Συγκεκριμένα, το Brent καταγράφει άνοδο 0,51% στα 82,89 δολάρια ανά βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό κινείται επίσης ανοδικά (+0,54%) στα 78,56β δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,104 εκατ.βαρέλια την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,269 εκατ. βαρέλια και τα αποστάγματα αυξήθηκαν κατά 673.000 βαρέλια.

Τα στοιχεία για τα αποθέματα της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα την Τετάρτη και είναι πιθανό να δείξουν επίσης μείωση των αποθεμάτων αργού, καθώς τα διυλιστήρια αυξάνουν τα δρομολόγιά τους για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση καυσίμων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) των ΗΠΑ αναμένεται επίσης την Τετάρτη και αναμένεται να δώσουν μια σαφέστερη ένδειξη για το αν η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια φέτος, γεγονός που ίσως να τονώσει την οικονομία και να ενισχύσει τη ζήτηση καυσίμων.

Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν επίσης από τις ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου από τον Καναδά, έναν βασικό εξαγωγέα προς τις ΗΠΑ.

Μια μεγάλη πυρκαγιά πλησιάζει το Fort McMurray, το κέντρο της βιομηχανίας πετρελαϊκής άμμου του Καναδά που παράγει 3,3 εκατ.βαρέλια αργού την ημέρα, δηλαδή τα 2/3 της συνολικής παραγωγής της χώρας.

Χωρίς κάποια ιδιαίτερη μεταβολή (+0,27%) κινείται σήμερα το φυσικό αέριο παραμένοντας εδώ και μέρες κάτω από τα 30 ευρώ τη μεγαβατώρα (29,75).

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ