Δευτέρα 17.06.2024

Ποια ζώα θα επιβιώσουν από την κλιματική αλλαγή

Παρότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει την εξαφάνιση των περισσότερων ειδών, υπάρχουν κάποια ζώα που πρόκειται να τα καταφέρουν καλύτερα από τα υπόλοιπα.

Κάποια πλάσματα επωφελούνται από το μεταβαλλόμενο κλίμα, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει δραστικά το οικοσύστημά μας όπως το ξέρουμε σήμερα. Αυτά τα ζώα πιθανότατα θα ευημερήσουν στις νέες συνθήκες. Τα είδη που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν ή ακόμα και να ευημερήσουν είναι αυτά που αναπαράγονται γρήγορα, και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς τον οικότοπο και τη διατροφή τους. Τα περισσότερα είδη που υπάγονται σ’ αυτά τα κριτήρια είναι είτε έντομα είτε τρωκτικά, και πολλά θεωρούνται εισβλητικά. Ας δούμε τους πέντε “νικητές” της κλιματικής αλλαγής:

Μέδουσες

Τα διάφανα αυτά πλάσματα του νερού μπορεί να γίνουν ακόμα δυνατότερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Μια έρευνα που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Alfred Wegener στη Γερμανία ανέλυσε οχτώ είδη μέδουσας και βρήκε ότι τα εφτά από αυτά είχαν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τους οικοτόπους τους ακόμα πιο βόρεια, προς τον Βόρειο Πόλο, όταν εκτίθεντο σε θερμοκρασίες που ανέβαζαν τη στάθμη των νερών, και έκαναν τους πάγους να υποχωρούν. Μάλιστα, ένα συγκεκριμένο είδος μέδουσας, έχει τη δυνατότητα να τριπλασιάσει το μέγεθος του πληθυσμού του.

“Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα πόσο δραματικά μπορεί να επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τα οικοσυστήματα του Αρκτικού Ωκεανού,” είπε στη Euronews ο υποψήφιος διδάκτορας Dmitrii Pantiukhin. “προβαλλόμενη επέκταση των οικοτόπων των μεδουσών θα μπορούσαν να έχουν απίστευτες, καταρρακτώδεις επιπτώσεις σε ολόκληρο τον τροφικό ιστό”.

Βουβαλοβάτραχοι

Οι βουβαλοβάτραχοι είναι ένα εισβλητικό είδος, γνωστό ως ισχυρός θηρευτής, ικανός να μεταδώσει έναν θανατηφόρο μύκητα. Ακόμα, είναι ικανοί να ταξιδέψουν σε μακρινές αποστάσεις καθώς μπορούν να “φτάσουν ακόμα και το 1,80 μ. μήκος σε ένα μονάχα πήδημα και μπορούν να διασχίσουν περισσότερο από 1,5 χλμ. μεταξύ απομονωμένων καναλιών πάνω στη γη”, όπως έγραψε το Gizmodo. Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα δημιουργήσει περισσότερους κατάλληλους οικοτόπους για τον βουβαλοβάτραχο, και θα απειλήσει άλλα αμφίβια είδη σε όλον τον κόσμο.

“Στη Νότια Αμερική, οι Βουβαλοβάτραχοι ωθούνται να μεταναστεύσουν σε νέες περιοχές όσο θερμαίνει το κλίμα. Στη Νότια Κορέα, αν συμβεί το χειρότερο δυνατό κλιματικό σενάριο, οι Αμερικάνικοι βουβαλοβάτραχοι πρόκειται να αυξήσουν το εύρος τους. Στον δυτικό Καναδά, η κλιματική αλλαγή θεωρείται επίσης ότι θα διευκολύνει την κυριαρχία των βουβαλοβατράχων,” είπε το Gizmodo.

Αγριόχοιροι

Οι αγριόχοιροι αναμένονται να αυξήσουν τον πληθυσμό τους σε θερμότερες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό , οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων μεγαλώνουν σε θερμότερες θερμοκρασίες λόγω της αύξησης των πηγών τροφής. Οι αγριόχοιροι συχνά γίνονται καταστροφικοί, και εκτός των άλλων μεταφέρουν τουλάχιστον 40 παράσιτα, όπως και 30 βακτηριακές και ιογενείς ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο και σε άλλα ζώα.

Κουνούπια

Ένα από τα πιο επικίνδυνα έντομα λόγω των ασθενειών που μεταφέρει, θεωρείται το κουνούπι, το οποίο πρόκειται να μεγαλώσει σε πληθυσμό λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το ενοχλητικό ζουζούνι που πίνει το αίμα μας, μεταδίδει ασθένειες όπως είναι η μαλάρια, ο πυρετός Zika, και ο δάγκειος πυρετός. Είναι γνωστό ότι τα κουνούπια ευημερούν σε θερμά κλίματα. “Η εποχή των κουνουπιών μεγαλώνει, οι πληθυσμοί των κουνουπιών εκρήγνυνται, και το εύρος τους αυξάνεται,” έγραψε το Gizmodo.

Τα έντομα αυτά μπορούν επίσης να μεταφέρουν ασθένειες σε άλλα είδη, όπως είναι τα πουλιά, μειώνοντας τους πληθυσμούς τους. Οι μεγαλύτερες εποχές των κουνουπιών μπορούν επίσης να επιταχύνουν το ρυθμό της εξέλιξής του πιο θανατηφόρου ζώου στον κόσμο.

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ