Παρασκευή 02.12.2022

Πώς χάνει η μεσαία τάξη 600 ευρώ λόγω της εισφοράς που καταργείται

Mια ερμηνευτική εγκύκλιος του 2017 «καίει» κόσμο -και ειδικά τη μεσαία τάξη- που περίμενε να πάρει τα 600 ευρώ του Power Pass ή άλλα επιδόματα που έρχονται. Μπορεί η εισφορά αλληλεγγύης να καταργήθηκε ήδη από πέρυσι στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί η κυβέρνηση να υπόσχεται το ίδιο του χρόνου στο δημόσιο και τις συντάξεις, μπορεί και οι υπουργικές αποφάσεις να ορίζουν ότι το εισοδηματικό κριτήριο για παροχή επιδομάτων υπολογίζεται «καθαρό» μετά την αφαίρεση των φόρων, στην πράξη όμως τελικά πολλοί χάνουν το επίδομα με το επιχείρημα ότι η εισφορά αλληλεγγύης που πλήρωσαν το 2020… δεν είναι φόρος!

Αυτό που οι πολίτες γνώριζαν με βάση τις αποφάσεις και ανακοινώσεις, είναι ότι οι νέες οικονομικές ενισχύσεις όπως το Power Pass, παρέχονται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα «μετά την αφαίρεση των φόρων», φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Στην ίδια βάση («μετά την αφαίρεση των φόρων») εξετάζεται και το νέο επίδομα Fuel Pass.

Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ήταν προφανώς να στηρίξει τη μεσαία τάξη, αφού «καθαρά από φόρους» εισοδήματα ύψους έως 45.000 ευρώ, σημαίνει πρακτικά ότι είχαν ακόμα υψηλότερα έσοδα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ