Τετάρτη 07.12.2022

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Το Crown και τα αληθινά γεγονότα που ξεπέρασαν τη μυθοπλασία

Η πέμπτη σεζόν του «The Crown» είναι γεγονός και δεδομένο είναι ότι πρόκειται για την πιο αμφιλεγόμενη ως τώρα, κυρίως λόγω των γεγονότων, με τα οποία καταπιάνεται. Στο επίκεντρο του πέμπτου κύκλου βρίσκεται η κρίση που διένυσε η βασιλική οικογένεια τη δεκαετία του ’90, οπότε και η βρετανική κοινή γνώμη άρχισε έντονα να αμφισβητεί  τον ρόλο και την εξουσία της. Τραγική ηρωίδα των όσων συνέβησαν τότε, η «πριγκίπισσα του λαού» Νταϊάνα, η ρήξη της οποίας με τον Κάρολο και το Παλάτι λειτούργησε ως δυναμίτης που «γκρέμισε» το ατσαλάκωτο προφίλ της βρετανικής μοναρχίας και έφερε στο προσκήνιο τα κακώς κείμενα.

 

Ο πέμπτος κύκλος του «The Crown» καλύπτει τα γεγονότα από το 1990 έως το καλοκαίρι του 1997, λίγο πριν τον θάνατο της Νταϊάνα. Δεκάδες κριτικοί αλλά και το ίδιο το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ψέγουν τον νέο κύκλο, λέγοντας ότι αποκλίνει από την πραγματικότητα, προσπαθώντας να δημιουργήσει (λανθασμένες) εντυπώσεις. Όπως και να έχει, όμως, γεγονός είναι ότι η δεκαετία εκείνη υπήρξε πολυτάραχη για το Παλάτι και ιδίως την αγαπημένη του κόσμου, «Λαίδη Ντι». Από την συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC το 1995 έως το αυτοκινητιστικό δυστύχημα του 1997, που έκοψε πρόωρα το «νήμα» της ζωής της, η αλήθεια των όσων έζησε η Νταϊάνα ξεπερνά οποιαδήποτε μυθοπλασία…

πριγκίπισσα Νταϊάνα

Η συνέντευξη που σόκαρε τον πλανήτη

Η συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο BBC με τον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ και τον τίτλο «Μια συνέντευξη με τη Αυτού Υψηλότητά της την πριγκίπισσα της Ουαλίας», προβλήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1995 στη σειρά ντοκιμαντέρ «Panorama». Γυρισμένη στο καθιστικό της Νταϊάνα στο Παλάτι του Κένσινγκτον, η «εκρηκτική» συνέντευξη έγραψε ιστορία λόγω του ειλικρινούς τρόπου με τον οποίο η Νταϊάνα αποκάλυψε προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή της βασιλικής οικογένειας και τον γάμο της, συμπεριλαμβανομένης της «μάχης» της με την επιλόχεια κατάθλιψη, τη βουλιμία και, το πιο συγκλονιστικό, τη σχέση του συζύγου της με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην ταραγμένη σχέση του Καρόλου και της Νταϊάνα. Το 2021, οι αποκαλύψεις για τον δόλιο τρόπο με τον οποίο ο Μπασίρ απέσπασε την συνέντευξη από την Νταϊάνα έγιναν πρωτοσέλιδα, φέρνοντας την πριγκίπισσα ξανά στο προσκήνιο 24 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό της και εγείροντας νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των ΜΜΕ στην τραγικά σύντομη ζωή της «πριγκίπισσας του λαού».

Στη συνέντευξη, η Νταϊάνα μίλησε για την έλλειψη υποστήριξης από τη βασιλική οικογένεια όταν αντιμετώπιζε επιλόχεια κατάθλιψη: «Λοιπόν, ίσως ήμουν το πρώτο άτομο σε αυτή την οικογένεια που είχε ποτέ κατάθλιψη ή έκλαιγε ανοιχτά». είχε πει. «Και προφανώς αυτό ήταν τρομακτικό, γιατί αν δεν το έχεις ξαναδεί πώς μπορείς να προσφέρεις υποστήριξη;» Μάλιστα, η πριγκίπισσα υποστήριξε ότι η ψυχική της κατάσταση την «στιγμάτισε» ως το «μαύρο πρόβατο της οικογένειας»: «Μου μπήκε η “ταμπέλα” της συναισθηματικά ασταθούς, της ανισόρροπης. Και η ταμπέλα αυτή δεν έφυγε ποτέ», εξομολογούταν η Νταϊάνα στον Μπασίρ.

Όσο για τη βουλιμία από την οποία υπέφερε, η Νταϊάνα την είχε αποδώσει στον «αποτυχημένο» της γάμο. «Ήταν ένα σύμπτωμα του τι συνέβαινε στο γάμο μου. Φώναζα για βοήθεια, αλλά έδινα λάθος μηνύματα και οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τη βουλιμία μου ως βολική δικαιολογία. Αποφάσισαν ότι αυτό ήταν το πρόβλημα: Η Νταϊάνα είναι ασταθής».

Από την μανία καταδίωξης στην «παγίδα» του BBC

Στις 20 Μαΐου του 2021, μια έρευνα του BBC αποκάλυψε ότι ο Μπασίρ  είχε χρησιμοποιήσει «δόλια συμπεριφορά» για να συναντήσει την Νταϊάνα. Η έρευνα του Λόρδου Ντάισον, πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, διαπίστωσε ότι ο Μπασίρ είχε ζητήσει από έναν γραφίστα να φτιάξει πλαστές αποδείξεις τραπεζικών πληρωμών, τις οποίες έδειξε στον κόμη Σπένσερ, τον αδερφό της Νταϊάνα.

Οι «αποδείξεις» υποτίθεται ότι αφορούσαν πληρωμές σε έναν πρώην υπάλληλο του Σπένσερ από τη βρετανική εφημερίδα «News International». Σύμφωνα με την έρευνα, ο Μπασίρ έδειξε στη συνέχεια στον αδελφό της Νταϊάνα και άλλες ψεύτικες αποδείξεις πληρωμών, οι οποίες υποτίθεται ότι είχαν γίνει στους γραμματείς του Καρόλου και της Νταϊάνα. Ο Σπένσερ ενημέρωσε την αδερφή του.

Νταϊάνα

«Ήταν απολύτως ιντριγκαρισμένη και ήθελε να μάθει περισσότερα όσο πιο γρήγορα γινόταν», είπε στον Λόρδο Ντάισον. «Για ένα διάστημα, νόμιζε ότι την κατασκόπευαν και αυτό που είδε επιβεβαίωσε τους φόβους της». Στις  19 Σεπτεμβρίου 1995, ο Σπένσερ σύστησε την Νταϊάνα στον Μπασίρ στο διαμέρισμα ενός φίλου του στο Νάιτσμπριτζ. Γύρισαν τη συνέντευξη εξήμισι εβδομάδες αργότερα.

«Ήμασταν τρεις στον γάμο»

Τόσο η Νταϊάνα, όσο και ο Κάρολος είχαν μιλήσει ως τότε στον Τύπο για τον υπό κατάρρευση γάμο τους, ωστόσο η συνέντευξη στο BBC ήταν η πρώτη φορά που η Νταϊάνα κατονόμαζε ανοιχτά την Καμίλα ως το «τρίτο  πρόσωπο» στην σχέση.

«Ήμασταν τρεις στον γάμο, οπότε υπήρχε συνωστισμός», είχε πει χαρακτηριστικά η πριγκίπισσα στον Μπασίρ. Στην συνέχεια, είχε παραδεχθεί την δική της εξωσυζυγική σχέση με τον πρώην αξιωματικό του στρατού Τζέιμς Χιούιτ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως εκπαιδευτής ιππασίας της ίδιας και των γιων της. Είπε στον Μπασίρ ότι ήταν «πολύ απογοητευμένη» που ο Χιούιτ είχε μιλήσει στον συγγραφέα του βιβλίου «Ερωτευμένη Πριγκίπισσα» για την σχέση τους.

βασιλιάς Κάρολος

Όταν ρωτήθηκε αν ο Κάρολος ήθελε να κυβερνήσει, η Νταϊάνα είπε στον Μπασίρ, «πάντα υπήρχε σύγκρουση για αυτό το θέμα μαζί του όταν το συζητούσαμε» και ότι «το να γίνει Βασιλιάς θα ήταν λίγο πιο ασφυκτικό για τον ίδιο. Επειδή γνωρίζω τον χαρακτήρα του, θεωρώ ότι αυτή η θέση θα του έφερνε τεράστιους περιορισμούς και δεν ξέρω αν θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε αυτό», είχε πει η Νταϊάνα.

Αν και ο Κάρολος με την Νταϊάνα είχαν χωρίσει από το 1992, η συνέντευξη του 1995 στο BBC ήταν το τελευταίο χτύπημα στον γάμο τους. «Σε προσωπικό επίπεδο, η συνέντευξη δημιούργησε πίεση για τους εγγονούς της βασίλισσας, Γουίλιαμ και Χάρι. Σε πολιτικό επίπεδο, η Νταϊάνα επέκρινε την καταλληλότητα του Καρόλου να γίνει βασιλιάς», λέει η Κάρολιν Χάρις, ιστορικός, συγγραφέας και γνώστρια των βασιλικών θεμάτων. Ένα μήνα μετά την συνέντευξη, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έστειλε επιστολές στον Κάρολο και την Νταϊάνα καλώντας τους να οριστικοποιήσουν το διαζύγιό τους.

Νταϊάνα

Η Νταϊάνα πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μόλις δύο χρόνια μετά τη συνέντευξη στο BBC, με αποτέλεσμα τα όσα είχε αποκαλύψει να μην «προλάβουν» να ξεχαστούν ποτέ από τον κόσμο που τόσο την αγαπούσε.

Πώς πέθανε η πριγκίπισσα Νταϊάνα;

Στα τέλη Αυγούστου 1997, η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν πρόσφατα διαζευγμένη και έτοιμη να ξεκινήσει ένα ολοκαίνουργιο κεφάλαιο στη ζωή της.

Τότε 36 ετών, η μητέρα του πρίγκιπα Γουίλιαμ, τότε 15, και του πρίγκιπα Χάρι, τότε 12 ετών, ζούσε μια νέα παθιασμένη σχέση με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ, τον γιο του ιδιοκτήτη πολυκαταστήματος Harrods, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ. Το νέο ζευγάρι, αξιοποιώντας στο έπακρο το καλοκαίρι, έκανε μαζί διακοπές στη Γαλλία.

πριγκίπισσα Νταϊάνα

Στις 31 Αυγούστου 1997, η Νταϊάνα και ο Αλ Φαγιέντ ταξίδευαν με ένα αυτοκίνητο στο Παρίσι, μαζί με σοφέρ και σωματοφύλακα. Το όχημα, το οποίο φέρεται καταδίωκαν παπαράτσι που τους είχαν πάρει είδηση – πυροδοτώντας την «μανία καταδίωξης» της Νταϊάνα – ξεκίνησε να διαγράφει μια «τρελή» πορεία μέσα σε ένα τούνελ με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με μια κολόνα και να καταλήξει στο αντίθετο ρεύμα. Ο Αλ Φαγιέντ και ο οδηγός, ονόματι Πολ, πέθαναν ακαριαία, ενώ οι ιατροί προσπαθούσαν να κρατήσουν τη Νταϊάνα στη ζωή για ώρες πριν ανακοινωθεί ο θάνατός της, περίπου στις 5:00 το πρωί της 31ης Αυγούστου.

πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο Πολ διαπιστώθηκε αργότερα ότι οδηγούσε με παράνομα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα. Ο σωματοφύλακας του Αλ Φαγιέντ, Τρέβορ Ρις-Τζόουνς, ήταν ο μόνος επιζών από το δυστύχημα και ο μόνος επιβάτης που φορούσε ζώνη, αν και υπέστη σοβαρά τραύματα.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Τα τελευταία λόγια της

Το 2015, ο πυροσβέστης Ξαβιέ Γκουρμελόν αποκάλυψε τα τελευταία λόγια της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «Independent». Ο Γκουρμελόν είπε ότι η Νταϊάνα είχε ανακτήσει για λίγο τις αισθήσεις της και είχε ρωτήσε: «Θεέ μου, τι συνέβη;»

Ο Γκουρμελόν υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην σκηνή του μοιραίου τροχαίου και είχε παράσχει τις πρώτες βοήθειες στην πριγκίπισσα. Τότε, είχε νομίσει ότι η Νταϊάνα θα γινόταν καλά. «Ως διασώστης θέλεις να σώζεις ζωές – και αυτό νόμιζα ότι είχα κάνει», εξομολογήθηκε ο πυροσβέστης στην Independent.

πριγκίπισσα Νταϊάνα

 

Όταν έμαθε την επόμενη ημέρα ότι η Νταϊάνα είχε πεθάνει, ο πυροσβέστης θυμάται πως είχε αναστατωθεί πολύ. «Τώρα πια γνωρίζω ότι η πριγκίπισσα είχε υποστεί πολύ σοβαρούς εσωτερικούς τραυματισμούς», είπε στην συνέντευξή του το 2015 ο Γκουρμελόν, «ωστόσο το συμβάν εκείνης της βραδιάς δεν μπόρεσε ποτέ να φύγει από το μυαλό μου. Αυτή η ανάμνηση θα μείνει μαζί μου για πάντα»…

Πηγή :

https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ