Τετάρτη 30.11.2022

Ρίσι Σούνακ: Τι είπε για το μεταναστευτικό – Η απάντηση στους ισχυρισμούς της Μόσχας για τον Nord Stream

Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη κριτική σήμερα διότι περιέγραψε την άφιξη αιτούντων άσυλο ως εισβολή, με βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα να προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμπρηστικής φρασεολογίας.

«Αυτή είναι και θα παραμείνει μια συμπονετική χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

«Η υπουργός Εσωτερικών προσπαθούσε να εξηγήσει το μέγεθος αυτής της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η χώρα και είναι σημαντικό να έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας ούτως ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ασφαλείς διαδρομές» για άλλους αιτούντες άσυλο, δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε επίσης ότι ο ισχυρισμός της Μόσχας πως η Βρετανία ευθύνεται για τη ζημιά στους αγωγούς αερίου Nord Stream είναι μια προσπάθεια περισπασμού από την κατάσταση στην Ουκρανία και εντάσσεται στο «ρωσικό παίγνιο».

Η Μόσχα επανέλαβε σήμερα τον ισχυρισμό ότι η Βρετανία ευθύνεται για επίθεση στους υποθαλάσσιους αγωγούς αερίου Nord Stream, προσθέτοντας ότι εξετάζει «περαιτέρω βήματα» ως απάντηση. Η Βρετανία έχει απορρίψει τον ισχυρισμό αυτό.

«Προφανώς εξετάζουμε προσεκτικά την κατάσταση, αλλά το σωστό είναι να μην παρασύρεται κανείς σε αυτούς τους περισπασμούς, που είναι μέρος του ρωσικού παιγνίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ σε δημοσιογράφους.

«Συνεχίζουν τον αδιάκριτο βομβαρδισμό τους σε αμάχους και τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές. Αυτό είναι το δικό μας σημείο εστίασης, και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στήριξη προκειμένου να χάσουν αυτόν τον παράνομο πόλεμο».

Nord Stream: Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η Βρετανία ευθύνεται για τις εκρήξεις

Το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα τις κατηγορίες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου ότι «ευθύνεται για τις εκρήξεις» στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην Θάλασσα της Βαλτικής και προειδοποιεί με «περαιτέρω βήματα».

«Οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία για το γεγονός ότι η επίθεση έγινε υπό την διεύθυνση και τον συντονισμό ειδικών βρετανών στρατιωτικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει απόφαση αν θα επισκευάσει τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου που μετέφεραν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Σχετικά με την ρωσική επιστράτευση, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν χρειάζεται η έκδοση διατάγματος για τον τερματισμό της πρώτης στρατιωτικής επιστράτευσης στην Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία επιστράτευσε 300.000 άτομα και ότι έχει ολοκληρώσει αυτό που οι ρωσικές αρχές αποκάλεσαν «μερική επιστράτευση» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο δεν ανακάλεσε το σχετικό διάταγμα ή δεν εξέδωσε νέο που να ακυρώνει το προηγούμενο έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι θα αφήσει ανοικτή την πόρτα για τα επόμενα κύματα επιστράτευσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ