Παρασκευή 21.06.2024

Ρωσική ανάμειξη στις ευρωεκλογές: Από κυβερνοεπιθέσεις μέχρι δωροδοκίες

Ηπαραπληροφόρηση στο διαδίκτυο έχει γίνει μια ευρέως αναγνωρίσιμη τακτική υπονόμευσης δημοκρατικών εκλογών και οι ευρωεκλογές που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα δεν αποτελούν εξαίρεση.

Η ανησυχία αυξάνεται στην Ευρώπη σχετικά με ρωσική ανάμειξηστις εκλογές αυτής της εβδομάδας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εν μέσω πληροφοριών για κυβερνοεπιθέσεις, ιντερνετικές πλατφόρμες που διασπείρουν προπαγάνδα, ακόμη και χρηματισμό Ευρωπαίων πολιτικών.

Η Ρωσία εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες επί χρόνια μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης και ιστοσελίδων με ψευδείς ειδήσεις, σύμφωνα με την Λέα Φρίβιρτ του «Κέντρου για τον Έλεγχο, την Ανάλυση και τη Στρατηγική» που εδρεύει στο Βερολίνο.

Η ίδια προέβλεψε ότι οι εκλογές, οι οποίες διεξάγονται από την Πέμπτη ως την Κυριακή, θα αποτελέσουν στόχο για τέτοιου είδους ενέργειες με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη δυσφήμιση κομμάτων και πολιτικών και την πρόκληση δυσπιστίας αναφορικά με τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Η ρωσική προπαγάνδα είναι κατά τη γνώμη της Φρίβιρτ πανταχού παρούσα, αλλά οι εκλογές αποτελούν ευκαιρία για να ενταθεί η αυξανόμενα πολωμένη ατμόσφαιρα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ειδήσεις και σχόλια σχετικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το προφανέστερο παράδειγμα αυτού με την Δύναμη Κρούσης East StratCom, τμήμα της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, να αναφέρει ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με την Ουκρανία αποτελεί το 40% των περιπτώσεων στη βάση δεδομένων της.

Βίντεο που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα, δείχνει ένα άρμα μάχης να φέρει μια μπλε σημαία παρόμοια με την σημαία της ΕΕ.

Αυτό το άρμα μάχης φέρεται ότι βρισκόταν στη Ρωσία κοντά στο σύνορο με την Ουκρανία.

Η σημαία ήταν στην πραγματικότητα εκείνη της «Λεγεώνας Ελευθερίας της Ρωσίας», μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης Ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και πολεμά στο πλευρό των Ουκρανών.

Η πηγή βίντεο όπως αυτά δεν μπορεί πάντα να διακριβωθεί. Οι αναλυτές της Δύναμης Κρούσης East StratCom πιστεύουν ότι οι εκστρατείες παραπληροφόρησης για τον πόλεμο στοχεύουν να υπονομεύσουν την υποστήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Ουκρανία.

Η ρωσική ανάμειξη εκτείνεται πολύ πέραν της παραπληροφόρησης με το Κρεμλίνο να κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις με στόχο σημαντικές βάσεις δεδομένων.

Σύμφωνα με την Φρίβιρτ, στόχος είναι η «υφαρπαγή δεδομένων ή η υπονόμευση κρίσιμων υποδομών ή επικοινωνιών».

Γερμανικά πολιτικά κόμματα, εταιρείες υλικοτεχνικής υποστήριξης, η αεροπορική βιομηχανία και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής έχουν πέσει θύματα απόπειρας υποκλοπών στο πρόσφατο παρελθόν με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να δείχνει προς μια κατεύθυνση: «Χάκερς του ρωσικού κράτους έχουν επιτεθεί στη Γερμανία στον κυβερνοχώρο», δήλωσε τον περασμένο μήνα.

Η Γερμανία αποδίδει τις επιθέσεις στη μονάδα APT28 στην υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού, η οποία είναι γνωστή με διάφορες ονομασίες, περιλαμβανομένης της «Fancy Bear.»

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ ανάμεσά τους οι Πολωνία, Λιθουανία, Σλοβακία και Σουηδία.

Ένα γνωστό παράδειγμα ρωσικής αθέμιτης άσκησης επιρροής είναι η πλατφόρμα Voice of Europe που εδρεύει στην Πράγα και θεωρείται ύποπτη για διασπορά φιλορωσικής προπαγάνδας και για χρηματισμό πολιτικών της ΕΕ.

Η πλατφόρμα πρόσφατα φιλοξένησε συνεντεύξεις με πολιτικούς προερχόμενους από το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ένας εκ των οποίων κατηγορήθηκε από τσεχική εφημερίδα ότι πιθανόν να χρηματίστηκε από τη Ρωσία. Ο πολιτικός αυτός, ο Πετρ Μπίστρον, έχει επανειλημμένως διαψεύσει την κατηγορία.

Στα τέλη Μαΐου, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στην Voice of Europe για μια «συστηματική, διεθνή εκστρατεία χειραγώγησης μέσων ενημέρωσης και παραποίησης γεγονότων με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, της ΕΕ και των χωρών μελών της».

Η Φρίβιρτ προειδοποιεί ότι επιθέσεις στη νομιμότητα των εκλογών πιθανόν να ακολουθήσουν μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα με στόχο την πρόκληση μακροπρόθεσμων προβλημάτων.

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.