Τετάρτη 18.05.2022

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν για το ενδεχόμενο ενεργειακού μπλακάουτ

Η Κομισιόν εργάζεται για την προετοιμασία αντιμετώπισης του χειρότερου σεναρίου: Χώρες της ΕΕ, «ξεμένουν» από ενεργειακά αποθέματα, καθώς η Μόσχα αποφασίζει να κλείσει τη στρόφιγγα του αερίου προς τα κράτη – μέλη. Σχετικό έκτακτο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφερε στο φως η ισπανική El País και παρουσιάζει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Το σχέδιο σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα παρουσιαστεί στις 18 Μαΐου.

Στόχος, όπως τονίζεται, είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και για εκείνους τους κλάδους της παραγωγής που έχουν ζωτική σημασία.

Οι δράσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν:

  • Τηλεργασία μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου – μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  • Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση – σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
  • Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα – ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.
  • Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις – σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο.
  • Για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται επίσης, περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, καθώς και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

Όλο το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν σήμερα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ