Κυριακή 25.09.2022

Στα σκουπίδια η τουρκική λίρα: Γεωργιανοί σπεύδουν στην Τουρκία για λάδι, φρούτα και λαχανικά

Οι Γεωργιανοί που ταξιδεύουν στη βορειοανατολική επαρχία Αρτβίν για να αγοράσουν τρόφιμα, ειδικά λάδι, έχουν προκαλέσει μεγάλες ουρές μπροστά στα παντοπωλεία.

Φτάνοντας στην περιοχή Κεμάλπασα του Αρτβίν μέσω της συνοριακής διέλευσης Sarp μεταξύ των δύο χωρών, οι Γεωργιανοί συνωστίζονται σε παντοπωλεία για να αγοράσουν τρόφιμα που είναι πολύ φθηνότερα από τη χώρα τους λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, γράφει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Hürriyet.

“Υπάρχει μεγάλη ζήτηση κυρίως για λάδι και κρυσταλλική ζάχαρη, τα οποία θεωρούνται κύρια εξαγωγικά προϊόντα”, δήλωσε ο Οσμάν Ακγιουρέκ, επικεφαλής του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου στην περιοχή Χόπα του Αρτβίν.

“Ο κύριος λόγος αυτής της έντασης είναι ότι η αγοραστική δύναμη της γεωργιανής πλευράς έχει αυξηθεί λόγω των τιμών των προϊόντων μας, που είναι πιο ελκυστικά για αυτήν”, πρόσθεσε.

Επιδεικνύοντας την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ο Εμιρχάν Καβάκ, έμπορος που εργάζεται στη συνοριακή πύλη, είπε: “Οι Γεωργιανοί πολίτες άρχισαν να έρχονται εδώ και να κάνουν εμπόριο λαδιού. Κάνουν όλα τα ψώνια τους εδώ, ενώ αμφότεροι καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες και βγάζουν κέρδος πουλώντας τα στη Γεωργία”.

Ο Κουμπιλάι Βεζίρογλου, οδηγός ταξί στο Κεμάλπασα, είπε ότι υπάρχει σοβαρή κίνηση, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει στο 0,15 έναντι του Λάρι Γεωργίας.

Πέτρος Κράνιας

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ