Τετάρτη 27.09.2023

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός και αγωνία για τις καταστροφές από την κακοκαιρία – Πώς οδηγήθηκαν στην αναβολή των εκλογών για τις 17 Σεπτεμβρίου

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Θεσσαλίας και οι πληροφορίες που λένε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αγνοουμένων οδήγησαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναβάλουν τις εκλογές για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις 17 και 24 Σεπτεμβρίου.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης συνεδρίασαν οι εκπρόσωποι των υποψήφιων προέδρων, οι οποίοι συμφώνησαν ότι οι εκλογές θα έπρεπε να αναβληθούν, καθώς η κατάσταση στη Θεσσαλία είναι εκτός ελέγχου και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες αυτής της κατάστασης. Μετά τη σύμφωνη γνώμη όλων των υποψηφίων, ακολούθως συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία, η οποία και έλαβε την τελική απόφαση. Χθες, πάντως, όλη μέρα τα στελέχη της Κουμουνδούρου ήταν σε διαρκή επαφή με τις Νομαρχιακές Επιτροπές, τα τοπικά στελέχη και τους βουλευτές της Θεσσαλίας προκειμένου να έχουν μία σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές.

Όπως ήταν λογικό, όλοι οι υποψήφιοι ανέβαλαν τις προεκλογικές δραστηριότητές τους, ενώ από την πρώτη στιγμή θέμα αναβολής έθεσαν το πρωί ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας. Αργότερα συντάχθηκαν με την άποψη αυτοί όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι. «Τις τελευταίες ώρες έχω επικοινωνήσει με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας στις περιοχές που έχουν πληγεί. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και εκτός ελέγχου, ειδικά στη Θεσσαλία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από παντού απούσα, “νίπτει τας χείρας της”. Καλούμε τον κύριο Μητσοτάκη να προστατεύσει τη χώρα και την κοινωνία και να μην τυρβάζει περί άλλα. Ζητώ τη μετάθεση των διαδικασιών εκλογής ηγεσίας του κόμματος κατά μία εβδομάδα. Η παράταξή μας πρέπει, υπό τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να γίνει το πραγματικό στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας τόνισε ότι «θέση μου είναι να αναβληθούν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μαζί με την έμπρακτη με κάθε μέσο υποστήριξή μας των περιοχών και των ανθρώπων που δοκιμάζονται. Πρώτα η ζωή!».

Όμως και στα άλλα επιτελεία υπήρξε προβληματισμός τι πρέπει να γίνει. Η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία άλλαξε το πρόγραμμά της και επισκέφθηκε τον Βόλο, τάχθηκε και αυτή υπέρ της αναβολής των εκλογών, όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επισκέφθηκε εκτάκτως τη Θεσσαλία με αντιπροσωπεία του κόμματος, έχοντας προηγουμένως αναβάλει την προγραμματισμένη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Εν τω μεταξύ, η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι παραβιάζει την οδηγία για τους κινδύνους πλημμύρας. Ειδικά για τη Θεσσαλία γνώριζαν τον κίνδυνο πλημμύρας».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 8/9

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ