Τετάρτη 30.11.2022

Τέλος τα… ρέιβ πάρτι στην Ιταλία – Η Μελόνι ετοιμάζει νόμο «καταπέλτη»

Το νέο έγκλημα της «εισβολής για επικίνδυνες συγκεντρώσεις» περισσότερων από 50 ατόμων θα επισύρει έως και έξι χρόνια φυλάκιση και ανοίγει το ενδεχόμενο παρακολούθησης των υποψήφιων διοργανωτών ρέιβ πάρτι.

Χίλιοι ρέιβερ διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν ένα πάρτι στη Μόντενα τη Δευτέρα. «Το πάρτι τελείωσε!» δήλωσε ο  υπουργός Ματέο Σαλβίνι.

Οι κάτοικοι είχαν παραπονεθεί για 48 ώρες ασταμάτητης μουσικής techno στο αποκριάτικο πάρτι που προσέλκυσε νεαρούς ρέιβερς μέσω των social media από τις κοντινές ιταλικές πόλεις, καθώς και το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Οι ρέιβερ είχαν προγραμματίσει να μείνουν μέχρι την Τρίτη, αλλά έφυγαν από την αποθήκη στη βόρεια Μόντενα χωρίς προβλήματα και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άφησαν τον χώρο σε καλή κατάσταση.

Η πρωθυπουργός Μελόνι υποστήριξε ότι ο νέος νόμος στοχεύει στην προστασία των ανθρώπων από τις πιθανές ζημιές τέτοιων εκδηλώσεων και δεν διαφέρει από παρόμοιους νόμους που υπάρχουν αλλού στην Ευρώπη. Παράλληλα, τόνισε πως η εισαγωγή ενός τέτοιου νόμου θα δείξει ότι το ιταλικό κράτος δεν θα είναι πλέον χαλαρό όσον αφορά τον σεβασμό των κανόνων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας είχε ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για την αλλαγή του νόμου μετά από μια εκδήλωση το 2021 στην πόλη Βιτέρμπο που έληξε με το θάνατο δύο ανθρώπων. Αλλά το νομοσχέδιο της νέας δεξιάς διοίκησης προχωρά παραπέρα, συμπεριλαμβάνοντας μεγάλα πρόστιμα και την κατάσχεση ηχοσυστημάτων.

Βραζιλία: «Πονάει» ο Ριβάλντο για την ήττα Μπολσονάρου

Οι επικριτές του επερχόμενου νόμου ρώτησαν γιατί η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τους νεαρούς ρέιβερ, αλλά αγνόησε μια φασιστική πορεία το Σαββατοκύριακο από 2.000 μαυροφορεμένους υποστηρικτές του δικτάτορα της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι.

Το συλλαλητήριο του Σαββατοκύριακου έγινε στο Πρεντάππιο, όπου γεννήθηκε και τάφηκε ο Μουσολίνι. Περιείχε φασιστικούς χαιρετισμούς και ύμνους και σηματοδότησε την πορεία του Μουσολίνι στη Ρώμη και την έναρξη της φασιστικής κυριαρχίας πριν από 100 χρόνια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι υποστήριξε ότι τα δύο γεγονότα ήταν  δυο «εντελώς διαφορετικά πράγματα», καθώς η πορεία του Μουσολίνι δεν είχε διαταράξει τη δημόσια τάξη.

Η Μελόνι, η οποία προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη μεταφασιστική πολιτική που υποστήριζε ανοιχτά στα νιάτα της, είπε τη Δευτέρα ότι η πορεία του Μουσολίνι ήταν «πολιτικά κάτι μακρινό από εμένα».

Αλλά το παρελθόν της τέθηκε υπό περαιτέρω έλεγχο όταν διόρισε έναν νέο υφυπουργό, ο οποίος είχε προκαλέσει σάλο πριν από αρκετά χρόνια, όταν εμφανίστηκε μια φωτογραφία του να φοράει ναζιστική σβάστικα στο δεξί του χέρι. Ο Γκαλεάτσο Μπενιάμι, μέλος των «Αδελφών της Ιταλίας», δήλωσε τη Δευτέρα ότι νιώθει «βαθιά ντροπή» για τις φωτογραφίες του που τραβήχτηκαν το 2005.

Σε μια ξεχωριστή κίνηση, το νέο υπουργικό συμβούλιο της Μελόνι συμφώνησε να βάλει τέλος στην απαίτηση για εμβολιασμό των γιατρών και νοσοκόμων κατά του Covid-19, λέγοντας ότι οποιοσδήποτε είχε τεθεί σε αναστολή λόγω του μη εμβολιασμού του θα μπορούσε να επιστρέψει στην εργασία του. Η απόφαση σημαίνει ότι περίπου 4.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους δύο μήνες νωρίτερα, καθώς η αναστολή επρόκειτο να λήξει στο τέλος του έτους.

Οι αντίπαλοι της Μελόνι την κατηγόρησαν ότι επιβραβεύει τους αντιεμβολιαστές, αλλά η πρωθυπουργός είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υιοθετήσει μια «ιδεολογική» στάση απέναντι στο ζήτημα, την οποία η ίδια δε συμμερίζεται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ