Τετάρτη 27.09.2023

Τι ψήφισε ο Λαλιώτης το 2015;

Καλόν είναι να θυμόμαστε και ακόμα καλύτερο είναι να ψάχνουμε να βρούμε τα «γιατί». Γιατί το ΠΑΣΟΚ το 2015 από το 12,28% του 2012 έπεσε στο 4,68%; τι συνέβη; Γιατί ένα κόμμα που έβαλε πλάτη στα δύσκολα, ένα κόμμα του ο ηγέτης του ο Β. Βενιζέλος μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά κράτησαν την Ελλάδα όρθια, σαρώθηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015;

Σιγά—σιγά μαθαίνουμε την αλήθεια. Γνωρίζαμε πως ο Γιώργος Παπανδρέου διέσπασε το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, δημιούργησε το ΚΙΔΗΣΟ, έλαβε 2,47% στις πρώτες εκλογές του 2015 και μετά εξαϋλώθηκε. Αν στο 4,68% του ΠΑΣΟΚ προσθέσουμε το 2,47 του ΚΙΔΗΣΟ φτάνουμε στο 7.15%. Ελάχιστα απέχει από το 8% της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, τέσσερα χρόνια μετά.

Αλλά χθες ο Στέφανος Τζουμάκας ήταν άκρως αποκαλυπτικός. Τι αποκάλυψε;

Πως ο Κώστας Λαλιώτης το 2015 στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζαμε πως ήταν ένας από τους προξενητές του συνοικεσίου ΠΑΣΟΚ—ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2019, αλλά τώρα μάθαμε πως το κρίσιμο 2015 δε στήριξε το κόμμα στο οποίο ανδρώθηκε πολιτικά και στο οποίο οφείλει τα πάντα, αλλά ένα τσούρμο τυχοδιώκτες που ήθελαν να σκίσουν τα μνημόνια με έναν νόμο κι ένα άρθρο. Και κάτι ακόμα χειρότερο. Συμπορεύθηκε με τη Δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Καιροσκοπισμός; Μίσος προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο; Αντιδεξιά σύνδρομα που τον εμπόδισαν να δει ότι η κυβερνητική συνεργασία Νέας Δημοκρατίας—ΠΑΣΟΚ, κράτησε την πατρίδα μας όρθια;

Για τον Γιώργο Παπανδρέου εξήγηση υπάρχει. Θεωρεί αυτός και οι φίλοι του, που οι περισσότεροι έχουν τραβήξει κατά ΣΥΡΙΖΑ μεριά, ότι υπεύθυνος για την πτώση του τον Νοέμβριο του 2011 ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Αλλά ο Λαλιώτης πώς βρέθηκε δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015; Αυτός, ένας έμπειρος πολιτικός, δεν έβλεπε προς τα πού οδηγούσαν τη χώρα οι Λαφαζάνηδες και οι Βαρουφάκηδες; Δεν αντιλαμβανόταν πως η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ήταν προδιαγεγραμμένη; Αυτό που βλέπαμε όλοι οι ερασιτέχνες της πολιτικής, το deal μεταξύ ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Δεξιάς συνιστώσας με επίδικο την πολιτική αμνηστία της περιόδου 2004-2009, αυτός δεν το έβλεπε;

Όλα αυτά ήταν τόσο οφθαλμοφανή τότε, σε πρώτο χρόνο, που ήταν αδύνατον να μην τα έβλεπε μια τόσο παλιά καραβάνα της πολιτικής. Επειδή παραμένει ένα δημόσιο πρόσωπο καλό θα ήταν να δώσει τις εξηγήσεις του μετά τις αποκαλύψεις Τζουμάκα.

Προσωπικά αντιλαμβάνομαι πώς το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου έφτασε στο 4,68%. Υπονομεύτηκε πρωτίστως έσωθεν, καθώς Παπανδρέου, Λαλιώτης και αρκετοί άλλοι βρήκαν την ευκαιρία να λύσουν παλιούς λογαριασμούς στην πλάτη μιας ιστορικής παράταξης, που τελικά συνέβαλε στη σωτηρία της Ελλάδας.

Ίσως λίαν προσεχώς και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αρχίσουν να προχωρούν σε αποκαλύψεις για εκείνη τη σκοτεινή περίοδο. Προς το παρόν τις εξηγήσεις θα πρέπει να τις δώσει ο Λαλιώτης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ