Πέμπτη 07.11.2024

Το νέο όπλο της Νότιας Κορέας που απειλεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Του Joseph Dempsey

Την 1η Οκτωβρίου 2024 η Νότια Κορέα αποκάλυψε το τελευταίο της σύστημα βαλλιστικών πυραύλων – που εικάζεται ότι θα έχει την ονομασία Hyunmoo-5 – σε τελετή που έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση της Σεούλ, στο πλαίσιο της 76ης Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αν και ο ίδιος ο πύραυλος δεν αποκαλύφθηκε, παρουσιάστηκαν δύο φορείς μεταφοράς-εκτόξευσης (TEL), που ουσιαστικά είναι οχήματα εννέα αξόνων.  Το μέγεθος του κάνιστρου στο οποίο θα εγκιβωτίζεται ο πύραυλος υποδηλώνει σύστημα στερεού καυσίμου, πολύ μεγαλύτερο από οτιδήποτε έχει αναπτύξει η Νότια Κορέα στο παρελθόν.

Παρά το πολυαναμενόμενο δημόσιο ντεμπούτο, οι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν αποκαλύψει λίγες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες του Hyunmoo-5. Ως εκ τούτου, πολλές εικαζόμενες λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα παραμένουν ανεπιβεβαίωτες. Ακόμη και το πλήρες όνομα του πυραύλου απουσίαζε από την επίσημη δήλωση που κυκλοφόρησε μετά την παρέλαση, στην οποία αναφερόταν ως “βαλλιστικός πύραυλος εξαιρετικά υψηλής ισχύος”.

Ωστόσο, η σήμανση στο κάνιστρο του πυραύλου παραπέμπει στην οικογένεια πυραύλων Hyunmoo. Η επιβεβαίωση – ίσως ακούσια – του ονόματος και της ανάπτυξης του Hyunmoo-5, έρχεται μετά την αποκάλυψη των πρακτικών του Κρατικού Ελέγχου της Εθνικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας, στις 4 Οκτωβρίου 2022, τα οποία ανέφεραν ότι ένας πύραυλος συνολικού βάρους 36 τόνων και μια κεφαλή 8 τόνων ήταν υπό ανάπτυξη.

Ένας συμβατικός βαλλιστικός πύραυλος εξοπλισμένος με κεφαλή αυτού του μεγέθους είναι άνευ προηγουμένου, καθώς τα σύγχρονα ωφέλιμα φορτία υψηλής εκρηκτικότητας ζυγίζουν συνήθως λιγότερο από έναν τόνο. Η Νότια Κορέα έχει ήδη ανατρέψει αυτή την τάση, μέσω της ανάπτυξης του προηγούμενου σχεδίου βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Hyunmoo-4, που φέρεται να εξοπλίζονται με κεφαλή 2 τόνων. Ο εξοπλισμός του Hyunmoo-5 με μια κεφαλή τέτοιου μεγέθους αιτιολογείται ως  δυνατότητα να διεισδύσει στους πιο “δύσκολους” στόχους της Βόρειας Κορέας. Η κεφαλή 8 τόνων του Hyunmoo-5 πιθανότατα δεν αποτελείται μόνο από ισχυρά εκρηκτικά, αλλά ίσως να περιλαμβάνει και έναν πρόδρομο διεισδυτή από πυκνό μέταλλο ή διαδοχικές γομώσεις, για ενίσχυση της διείσδυσης και της ζημιάς στο στόχο.

Η επίσημη ανακοίνωση της χώρας έχει συνδέσει συγκεκριμένα αυτό το σύστημα με τη στρατηγική “τριών αξόνων” της Νότιας Κορέας, που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή από τις πυρηνικές και πυραυλικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας. H εν λόγω στρατηγική αποτελείται από τρία σχέδια γνωστά ως Kill Chain, Korea Air and Missile Defense (KAMD) και Korea Massive Punishment and Retaliation (KMPR). Την ίδια ημέρα που ο πύραυλος αποκαλύφθηκε δημόσια, η Νότια Κορέα ίδρυσε τη Στρατηγική Διοίκηση ROK για να επιβλέπει το σύστημα τριών αξόνων της και να συντονίζει τις δυνατότητές της σε χτυπήματα ακριβείας σε όλους τους τομείς.

Αν και οι αναφορές των Μέσων ενημέρωσης για τον Hyunmoo-5 τονίζουν τη χρησιμότητά του όσον αφορά το σκέλος KMPR αυτού του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς του να διεισδύσει σε βαθιά θαμμένα καταφύγια που θα μπορούσαν να προστατεύσουν την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, ο πύραυλος θα μπορούσε, επίσης, να έχει προληπτική χρήση στο αρχικό σκέλος Kill Chain.

Η έλλειψη επίσημων πληροφοριών για το Hyunmoo-5 αφορά και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξής του. Δεν υπάρχουν δημόσια επιβεβαιωμένες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του πυραύλου, ούτε πληροφορίες σχετικά με το εάν έχει αναπτυχθεί.

Η ανάπτυξη ενός πυραύλου με το υποτιθέμενο βεληνεκές και τις προδιαγραφές ωφέλιμου φορτίου του Hyunmoo-5, θα παραβίαζε τις “κατευθυντήριες γραμμές” του 1979 για τους πυραύλους ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, οι οποίες περιόριζαν το βεληνεκές και το ωφέλιμο φορτίο των βαλλιστικών πυραύλων της Νότιας Κορέας. Ωστόσο αυτή η συμφωνία καταργήθηκε τον Ιούνιο του 2021. Οι προβλέψεις της περιόριζαν αρχικά τη Νότια Κορέα από την ανάπτυξη ή την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές άνω των 180 χιλιομέτρων, με κεφαλή 500 κιλών. Ο περιορισμός εμβέλειας μειώθηκε σταδιακά στα 300 χλμ. το 2001 και στα 800 χλμ. το 2021, ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας ενώ ο περιορισμός σε ό,τι αφορά την κεφαλή καταργήθηκε “κατ’ αρχήν” το 2017. Το όριο των 800 χλμ. επέτρεπε την πλήρη κάλυψη βορειοκορεατικών στόχων από το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Νότιας Κορέας, αλλά απέφυγε να δημιουργήσει ανταγωνισμό με άλλα περιφερειακά κράτη, η επικράτεια των οποίων – στην πλειονότητά τους των οποίων – παρέμενε λίγο εκτός εμβέλειας.

Η ανάπτυξη των Hyunmoo-4 και Hyunmoo-5 δείχνει την προθυμία της Νότιας Κορέας να επωφεληθεί από την άρση των περιορισμών στο ωφέλιμο φορτίο. Ωστόσο, παρά την παρόμοια άρση των περιορισμών εμβέλειας, η Σεούλ επιθυμεί να διασφαλίσει ότι μόνο η Βόρεια Κορέα αναφέρεται ως πιθανός στόχος. Το αναφερόμενο βεληνεκές 600 χλμ. του Hyunmoo-5 φαίνεται μικρό, δεδομένου του υποτιθέμενου μεγέθους του πυραύλου. Εάν η υπόθεση είναι σωστή, απεικονίζει τους περιορισμούς της χρήσης μιας κεφαλής που ζυγίζει περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού βάρους του πυραύλου. Εάν ποτέ τοποθετηθεί μια ελαφρύτερη κεφαλή, θα ήταν θεωρητικά εφικτές πολύ μεγαλύτερες εμβέλειες.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Σεούλ επιδιώκει να κατασκευάσει ή να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, η συνεχής και με λιγότερους περιορισμούς εξέλιξη του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων, υπογραμμίζει την αυξανόμενη εγγενή ικανότητα αντιμετώπισης πιθανών ευρύτερων περιφερειακών απειλών.

Διαβάστε το άρθρο στην αρχική του δημοσίευση εδώ.

Απόδοση-Επιμέλεια: Νικόλας Σαπουντζόγλου

Πηγή

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ