Πέμπτη 28.09.2023

Το ορόσημο των πρώτων 223 εκατ. € για τους Νέους Αγρότες

Η πίστωση του ποσού των 223.3 εκατομμυρίων ευρώ στους δικαιούχους του Προγράμματος των «Νέων Γεωργών» τις επόμενες ημέρες, αποτελεί ορόσημο για τις πολιτικές ενδυνάμωσης του πρωτογενούς τομέα

Συγκεκριμένα, 8.462 νέοι -κάτω των 41 ετών- που επέλεξαν να εισέλθουν επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα, θα λάβουν προκαταβολικά το 70% του ποσού που δικαιούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου. Ένα ποσό που για τους δικαιούχους των περιφερειών Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας συνολικά ανέρχεται στα 319.1 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για τις εναπομείνασες 5 περιφέρειες της χώρας, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων και σε αυτές θα γίνει η αντίστοιχη πίστωση 144.2 εκατομμυρίων ευρώ στους εκεί δικαιούχους.

Η ταχύτητα αυτών των πληρωμών είναι αποτέλεσμα μιας σειράς ψηφιακών καινοτομιών που εισάγαμε, οι οποίες ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μειώνοντας παράλληλα την γραφειοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η χρήση -για πρώτη φορά- σε αυτό το Πρόγραμμα του ηλεκτρονικού φακέλου. Μιας καινοτομίας που επέτρεψε τα 9 από τα 10 απαιτούμενα δικαιολογητικά να συγκεντρωθούν από τους αιτούντες ψηφιακά. Πρωτοβουλία που πλαισιώθηκε και από την καθιέρωση του ψηφιακού ελέγχου των προτάσεων.

Άμεσο αποτέλεσμα αυτών των καινοτομιών, ήταν η ολοκλήρωση σε χρόνο ρεκόρ της αξιολόγησης του μεγαλύτερου σε αριθμό δικαιούχων και σε μέγεθος κονδυλίων προγράμματος εγκατάστασης νέων αγροτών που έχει υλοποιήσει έως σήμερα η ελληνική πολιτεία. Ενός προγράμματος συνολικού ύψους 525 εκατομμυρίων ευρώ, με προβλεπόμενη ενίσχυση ανά δικαιούχο έως 40.000 ευρώ και περισσότερους από 14.000 επιλεγέντες, που αποδεικνύει στην πράξη την σημασία ο ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πρωτογενούς τομέα. Δύο στόχων που προϋποθέτουν την είσοδο νέων ηλικιακά ομάδων σε αυτόν.

Το Πρόγραμμα των «Νέων Γεωργών», που με αυτή την εκταμίευση των 223 εκατομμυρίων ευρώ εισέρχεται στην φάση της υλοποίησής του, στοχεύει ακριβώς σε αυτό· στη είσοδο των νέων στην πρωτογενή παραγωγή. Νέων που με όπλο την υψηλή κατάρτιση και την καινοτόμο διάθεση που τους χαρακτηρίζει, θα γίνουν οι πραγματικοί επιχειρηματίες της υπαίθρου.

Αυτοί που θα δώσουν στο τομέα την απαραίτητη ορμή και εξωστρέφεια για να αποκτήσει την θέση που του αξίζει στην εθνική οικονομία και τις διεθνείς αγορές. Δίπλα σε αυτούς τους παραγωγούς οφείλει να είναι -και θα είναι- σύμμαχος και αρωγός το κράτος, προσφέροντας τους στοχευμένα τεχνογνωσία και πόρους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ