Δευτέρα 20.03.2023

Τραγωδία στα Τέμπη: Οι οικογένειες μπορούν να πενθήσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν – Τριαντόπουλος: Κάνουμε συστάσεις, όχι απαγορεύσεις

Μια δήλωση της Μίνας Γκάγκα, ότι θα απαγορευόταν στους κοντινούς συγγενείς των θυμάτων από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη να τα αντικρίσουν για να μην καταρρεύσουν ψυχολογικά από το θέαμα, εξηγήθηκε ενδελεχέστερα από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ. 

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε ότι κάθε οικογένεια μπορεί να διαχειριστεί το πένθος της όπως θεωρεί σωστό, παρ’ όλα αυτά το κράτος είναι υποχρεωμένο να κάνει συστάσεις, οι οποίες δεν αποτελούν απαγορεύσεις.  

Η ανακοίνωση του Χρήστου Τριαντόπουλου

«Ειλικρινά συλλυπητήρια στις οικογένειες, στους οικείους και τους φίλους των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συγκλόνισε τη χώρα.

Η πολιτεία -από την πρώτη στιγμή- άμεσα και σε μεγάλη κλίμακα κινητοποιώντας κάθε δυνατό μέσο βρέθηκε στο σημείο.

Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται στην περιοχή, βρίσκεται στην Λάρισα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον συντονισμό, τη συνεργασία και την παρακολούθηση όλων των ενεργειών, όλων των δράσεων που ακολουθήσαν το τραγικό δυστύχημα.

Ήδη, βρισκόμαστε στη φάση όπου τις επόμενες ώρες ολοκληρώνεται λεπτομερής, ενδελεχής έρευνα στο πεδίο, Από την Πυροσβεστική, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η ταυτοποίηση του DNA των θυμάτων.

Μέχρι, τώρα, έχουμε επίσημα 36 θύματα, για τα οποία η πλειοψηφία αυτών έχουν οι οικογένειές τους και οι οικείοι τους ενημερωθεί από τα αρμόδια στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, από την ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών των επικεφαλής της. Μία ενημέρωση η οποία περιλαμβάνει και συστάσεις ως προς τη διαχείριση των θυμάτων. Συστάσεις, όχι απαγορεύσεις σε καμία των περιπτώσεων. Κάθε οικογένεια μπορεί να διαχειριστεί το πένθος της όπως αυτή θέλει και αυτή κρίνει.

Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε το έργο όλοι μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνεχώς, με αμείωτο ρυθμό, εντατικά, με απόλυτο σεβασμό στα θύματα, στους οικείους τους και στην Ελληνική κοινωνία».


Στη Λάρισα, πάντως, βρίσκεται ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο από την Πέμπτη.Ο κ. Τριαντόπουλος είναι εκεί, για το συντονισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών και δράσεων που προβλέπονται και ακολουθούνται μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, και έχει στενότατη συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Στο κυβερνητικό κλιμάκιο, επιπλέον, συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ενώ σε κάθε σύσκεψη και επιτόπια συνεργασία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες και φορείς.

Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν πως στο πλαίσιο στενής συνεργασίας και συντονισμού, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς -σύμφωνα και με τα σχετικά πρωτόκολλα- όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν στην ολοκλήρωση των ερευνών, την ταυτοποίηση των θυμάτων, την ενημέρωση των συγγενών, την παρακολούθηση της υγείας των νοσηλευομένων, την απομάκρυνση των αμαξοστοιχιών, την αποκατάσταση του πεδίου και κάθε άλλη σχετιζόμενη με το τραγικό δυστύχημα ενέργεια και δράση, με σεβασμό πάντα στα θύματα, στους οικείους τους και στην κοινωνία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ