Παρασκευή 01.03.2024

Βαριές ποινές για πειρατικές μισθώσεις τύπου Airbnb

Αδειάζει η κλεψύδρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, καθώς στο τέλος Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία οριστικοποίησης των στοιχείων για το έτος 2023 στο μητρώο της ΑΑΔΕ και όσοι βρεθούν με πειρατικές μισθώσεις κινδυνεύουν με βαριές «καμπάνες», που φτάνουν έως 20.000 ευρώ, αλλά και με αποβολή από τις πλατφόρμες. Επίσης, μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να διορθωθούν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι υπόχρεοι, όπως λοιποί δικαιούχοι, ποσοστά εισοδήματος και λοιπά.

Διασταυρώσεις

Τα στοιχεία αυτά θα βρεθούν στο στόχαστρο των φοροελεγκτών και θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που θα λάβει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Vrbo, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει. Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους. Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στην εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε διασταύρωση των στοιχείων με τα δεδομένα που θα αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του ΑΜΑ Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων.

Τι προβλέπεται

Τα πρόστιμα για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb μέχρι και το έτος 2023 ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν έως 20.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι κυρώσεις έγιναν πιο βαριές, καθώς για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Δηλώσεις

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023 τα μισθώματα που δηλώθηκαν στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων ανήλθαν σε 677.400.000 ευρώ από 510.000.000 ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022, εμφανίζοντας αύξηση κατά 167.400.000 ευρώ. Επίσης, το ίδιο διάστημα οι αρχικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν στο μητρώο από τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ανήλθαν σε 1.695.957, από 1.247.904 που είχαν υποβληθεί στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2022. Η αύξηση κατά 36% του αριθμού των δηλώσεων και των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποδίδεται στο νέο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και Vrbo (Expedia), οι οποίες υποχρεούνται έως τις 26 Φεβρουαρίου να διαβιβάσουν στην ελληνική φορολογική διοίκηση τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, όνομα κατόχου ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόρους που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης, σύνολο των ετήσιων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρισης και άλλα.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ