Πέμπτη 28.09.2023

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στο Μπάκινγκχαμ για ακρόαση η Λιζ Τρας – Οι πρώτες στιγμές του Καρόλου [βίντεο]

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ’ βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής  (9/9/2022) στο Λονδίνο και το βράδυ θα απευθυνθεί στο βρετανικό λαό, μία ημέρα μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ.

 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της μετέβησαν στο παλάτι του Μπάκινγκχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά Κάρολο.

Ο Κάρολος Γ’ θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς αύριο, Σάββατο (10.09.2022), στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, ανακοίνωσαν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Στις 20:00 το βράδυ (Ελλάδας, 18:00 ώρα Βρετανίας) θα απευθυνθεί, για πρώτη φορά ως βασιλιάς στους Βρετανούς.

Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Θερμή υποδοχή στον Κάρολο

Στο Μπάκιγχαμ έφθασε ο βασιλιάς Κάρολος, με την βασιλική σύζυγο Καμίλα.

Το βασιλικό ζεύγος είχε προγειωθεί νωρίτερα στο Λονδίνο, πετώντας από το Αμπερντίν. Με βασιλική αυτοκινητοπομπή έφθασαν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, με το αυτοκίνητο να σταματά στην πύλη του παλατιού και τους Κάρολο και Καμίλα να αποβιβάζονται.

Η άφιξη του βασιλιά Καρόλου στο Μπάκιγχαμ:

 

Ο βασιλιάς Κάρολος έφτασε περίπου στις 14:00 το μεσημέρι, ώρα Βρετανίας, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο νέος βασιλιάς δεν μπήκε στο παλάτι αλλά βρέθηκε κοντά στο συγκεντρωμένο πλήθος και μίλησε με τον κόσμο, αποδεχόμενος τα συλλυπητήρια για το θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ.

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο Κάρολος επιστρέφει ως βασιλιάς στο Λονδίνο

Η επιστροφή του Καρόλου ως βασιλιά στο Λονδίνο είναι μια συμβολική στιγμή, γράφει το BBC.

«Είναι μια συμβολική στιγμή – ο βασιλιάς επιστρέφει στην πρωτεύουσα και στο παλάτι του – την έδρα της βρετανικής μοναρχίας.

Είναι γνωστό ότι ο βασιλιάς δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα πρόθυμος να εγκατασταθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, αλλά υποψιάζομαι ότι απλώς θα πρέπει να συμφιλιωθεί με αυτό – και να μετακομίσει από το Clarence House, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έκαναν η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος, μάλλον ενάντια στις επιθυμίες τους [τότε].

Το Clarence House ήταν το σπίτι τους, πίσω στο 1952 με την βασιλομήτωρ να διαμένει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, αλλά ο τότε πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ, κατέστησε σαφές ότι ο μονάρχης διαμένει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Έτσι, φαντάζομαι ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά – και, εν ευθέτω χρόνω, ο βασιλιάς και η βασίλισσα σύζυγος θα μετακομίσουν από το Clarence House… στο “μεγάλο σπίτι”, όπως λέγεται».

Βασίλισσα Ελισάβετ: 96 κανονιοβολισμοί στην μνήμη της

Με κανονιοβολισμούς σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, από το Λονδίνο μέχρι το Μπέλφαστ, τιμάται η μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ενενήντα έξι κανονιοβολισμοί, όσα και τα χρόνια της βασίλισσας, θα ακουστούν από το Χάιντ Παρκ και τον Πύργο του Λονδίνου μέχρι το προϊστορικό μνημείο του Στόουνχεντζ και τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

 

 

 

 

 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στις 8 το βράδυ το διάγγελμά του

Η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε επισήμως σήμερα την έναρξη περιόδου εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, δημοσιεύοντας “κατευθυντήριες γραμμές εθνικού πένθους”.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο φέρει οδηγίες για να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, πληροφορίες για τα ταξίδια και σχετικά με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, αναφέρει ότι το πένθος θα συνεχιστεί ως το τέλος της ημέρας της κηδείας της βασίλισσας με τιμές αρχηγού κράτους.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν τίθεται υποχρέωση για την ματαίωση ή την αναβολή εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων ή για το κλείσιμο χώρων ψυχαγωγίας στη διάρκεια αυτής της περιόδου και σημειώνει ότι το θέμα αυτό ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των μεμονωμένων οργανισμών.

Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας σήμερα το απόγευμα. Στις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) ο βασιλιάς Κάρολος θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στο βρετανικό λαό.

Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ – Τα προβλήματα πριν ανέβει στο θρόνο

Ο 73χρονος Κάρολος, πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου, ανακηρύχτηκε ο νέος βασιλιάς, εκπληρώνοντας τελικά το πεπρωμένο του.

Βάσει πρωτοκόλλου -ο θεσμός της μοναρχίας δεν επιτρέπει το κενό- σήμερα θα ανακηρυχθεί επίσημα βασιλιάς ο Κάρολος Γ’ ενώπιον του Συμβουλίου Διαδοχής και θα έχει τις πρώτες συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης και κρατικούς αξιωματούχους. Ηδη από χθες έγινε γνωστό ότι το όνομα του νέου βασιλιά θα είναι Κάρολος Γ’ Εν συνεχεία θα συστήσει στο έθνος τη νέα βασίλισσα, την Καμίλα. με την οποία παντρεύτηκαν το 2005. Η επίσημη τελετή ενθρόνισης ωστόσο θα καθυστερήσει μερικούς μήνες.

Ο σχεδιασμός για τη διαδοχή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Καρόλου -του μακροβιότερου εν αναμονή διαδόχου στη βρετανική ιστορία-, ανέλαβαν αυξημένα καθήκοντα και αρμοδιότητες μετά την επιδείνωση της υγείας της βασίλισσας.

Παρά το γεγονός ότι ο Κάρολος δεν είναι δημοφιλής -κυρίως εξαιτίας του «Νταϊάνα-γκέιτ» που προκάλεσε τριγμούς στη βασιλική οικογένεια τη δεκαετία του 1990-, θα αξιοποιήσει το γενέθλιο δικαίωμά του και αναμένεται να προωθήσει μια σειρά από θέματα που απασχολούν τον ίδιο. Ο Κάρολος, o «κλιματικός βασιλιάς», όπως χαρακτηρίστηκε, έχει συμμετάσχει σε εκστρατείες και πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την παγκόσμια βιωσιμότητα, καθώς και τη διεύρυνση της εκπαίδευσης και των ευκαιριών για τους νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βασιλεία του ξεκινάει σε μία αβέβαιη εποχή για τη Βρετανία και για ολόκληρο τον κόσμο. Η Γηραιά Αλβιώνα προσπαθεί ακόμη να βρει το βηματισμό της μετά το Brexit και η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ειδικοί σημειώνουν την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στη βασίλισσα Ελισάβετ και στον βασιλιά Κάρολο. Η βασίλισσα ανέλαβε το θρόνο σε ηλικία μόλις 25 ετών, ενώ ο δημόσιος βίος του Καρόλου μετράει ήδη επτά δεκαετίες. Στο «ενεργητικό» του έχει σκάνδαλα, αστοχίες και αποκαλύψεις διόλου κολακευτικές. Επίσης, το κρίσιμο ζήτημα για τον νέο βασιλιά θα είναι να καθορίσει τον τόνο και το ύφος που ταιριάζει σε μια σύγχρονη μοναρχία που μπορεί να συνδεθεί με τη βρετανική κοινωνία ώστε να μακροημερεύσει ο βρετανικός θρόνος.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ γίνεται πλέον ο πρώτος στη διαδοχή για το θρόνο και σε αντίθεση με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο 40χρονος γαλαζοαίματος γνωρίζει όλη τη ζωή του ότι μια μέρα θα γίνει βασιλιάς.

Πηγή :

https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ