Τετάρτη 30.11.2022

Ο Μπόρις Τζόνσον ρίχνει φαρμάκι: Η Γερμανία ήθελε γρήγορη ήττα της Ουκρανίας και η Γαλλία ήταν σε άρνηση

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον τα έβαλε με τους Γερμανούς και τους Γάλλους για τη στάση τους στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, στο CNN o πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, μίλησε έξω απ’ τα δόντια σχετικά με τη φαιρόμενη διάσταση απόψεων των ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών γύρω από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2021.

Οι Γερμανοί ήλπιζαν να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος

Ο Τζόνσον είπε: «Η γερμανική άποψη ήταν σε ένα στάδιο ότι αν επρόκειτο να συμβεί, κάτι που θα ήταν καταστροφή, τότε θα ήταν καλύτερα να τελειώσει γρήγορα το όλο θέμα και να κάνει πίσω η Ουκρανία. Νόμιζα ότι αυτός ήταν ένας καταστροφικός τρόπος προσέγγισης του ζητήματος. Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί σκέφτηκαν έτσι».

Η Γερμανία προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή του Πούτιν, αλλά η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν χειμώνα με πιθανές διακοπές ρεύματος και ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ένα ενεργειακό πακέτο διάσωσης δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε άρνηση οι Γάλλοι και απρόθυμοι οι Ιταλοί σύμφωνα με τον Τζόνσον

Ο πρώην πρωθυπουργός όμως δεν έμεινε εκεί. Μίλησε και για τη γαλλική πλευρά. Ο Τζόνσον είπε χαρακτηριστικά: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι Γάλλοι ήταν σε άρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει επικριθεί για τον χειρισμό του καταστροφικού πολέμου. Είχε μάλιστα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κρεμλίνο μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον τα βαλε και με τους Ιταλούς. Μίλησε για ιταλική απροθυμία η οποία συνδεόταν με την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα καθώς στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρικτές του Κρεμλίνου προέβλεψαν χθες το βράδυ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποχωρήσει από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια μετά από μήνες συνεχών βομβαρδισμών.

Μάλιστα, συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία και τον διάλογο για την εγκατάσταση, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ