Σάββατο 02.03.2024

Πάλι ο Τσίπρας θεωρεί ευκαιρία την αναταραχή

Το δόγμα Αχτσιόγλου, «η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά», επανέρχεται με τον Αλέξη Τσίπρα, και ευκαιρίας δοθείσης, ασκεί «ολιστική» επίθεση στην κυβέρνηση.

Οι καιροί του πολέμου, αρχικά συσπειρώνουν τους λαούς περί τη «σημαία», δηλαδή την ηγεσία τους. Ωστόσο, η επίθεση της Ρωσίας όχι μόνο θα επιβαρύνει την κληρονομημένη από την πανδημία ακρίβεια, αλλά θα επιφέρει και κάποιας έντασης επισιτιστική κρίση.

Η εισβολή ήδη έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων, επιβαρύνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας, και αυξάνοντας τις τιμές. Δεν είναι τυχαίο που ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, δήλωσε: «Αν νομίζετε ότι έχουμε κόλαση στη Γη τώρα, απλά ετοιμαστείτε».

Να σημειώσουμε ενδεικτικά ότι Ρωσία και Ουκρανία μετέχουν στο 30% των εξαγωγών της παγκόσμιας αγοράς σε σιτάρι, ενώ περισσότερο θα πληγούν χώρες της Αφρικής και της μέσης Ανατολής.

Αυτό κατά τον ΟΗΕ, κινδυνεύει να οδηγήσει τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη σε πολιτικό χάος και να δημιουργήσει σε μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση… Η Ευρώπη δε θα μείνει αλώβητη: Αφενός με την ακρίβεια που θα φουντώσει, αφετέρου επειδή θα είναι ο κύριος προορισμός του μεταναστευτικού κύματος.

Γνωστά αυτά, δεν κομίζουμε γλαύκαν. Το ιδιαίτερο στοιχείο που αφορά τη χώρα μας είναι ότι έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που «ελληνοποιεί» εξ ολοκλήρου τα παγκόσμια προβλήματα. Την προηγούμενη κρίση τιμών δεν την έφερε η πανδημία κατά Τσίπρα, την έφερε η κυβέρνηση. Το ίδιο και τη σημερινή επιταχυνόμενη έκρηξη τιμών που έφερε ο πόλεμος. Και φυσικά θα συνεχίσει να επενδύει στην ακρίβεια που θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά.

Δικαίωμα τους είναι, αντιπολίτευση είναι, και η λαϊκή εντολή που πήρε είναι να ελέγχει την κυβέρνηση. Όμως άλλο έλεγχος άλλο η σκύλευση επί των λαϊκών προβλημάτων. Και δεν είναι το θέμα μας η ΝΔ αλλά η στρεβλή άποψη που περνάει στο εύπιστο κοινό του – όπως τότε που το είχε πείσει πως θα σκίσει τα μνημόνια.

Χθες για παράδειγμα στον Αντ1 ο Τσίπρας, ανακάλυψε τον τροχό. Εξέφρασε τον φόβο ότι το επόμενο διάστημα η χώρα μας μπορεί να έρθει αντιμέτωπη και με μια επισιτιστική κρίση, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα αυτάρκειας στην παραγωγή σιταριού, καλαμποκιού, λιπασμάτων.

Έτσι, αυτό που απαιτείται κατά τη γνώμη του είναι «να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα σε καλλιεργητικό ανασχεδιασμό, με επιδοτήσεις να μετατραπούν καλλιέργειες από βαμβάκι σε στάρι και καλαμπόκι».

Η απορία είναι γιατί δεν πρότεινε αυτή τη στροφή όταν ήταν Πρωθυπουργός; Τα μνημόνια δεν εμπόδιζαν. Δεν έβλεπε την ανισοπαραγωγή επιδοτούμενου βαμβακιού έναντι πιο χρήσιμων προϊόντων όπως το στάρι και το καλαμπόκι; Και όταν ανέβαινε στα τρακτέρ των αγροτών στην Κωπαΐδα, ζητώντας επιδοτήσεις στο βαμβάκι και συνεχίζοντας την ένδοξη ιαχή Χατζηγάκη «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά», γιατί δε ζητούσε επιδοτήσεις για να φυτέψουν οι αγρότες σιτάρι;

Ναι, δεν είχαμε πόλεμο τότε, αλλά είχε επισημανθεί πολλάκις από ειδικούς ότι η χώρα δε θα μπορούσε να αυτοτροφοδοτηθεί σε περίοδο κρίσης (Δεν ήταν ο μόνος βέβαια, όλοι οι Πρωθυπουργοί ως τώρα αδιαφόρησαν για να μη δυσαρεστήσουν τους αγρότες και χάσουν ψήφους. Αλλά τουλάχιστον δεν παρουσιάζονται ως τιμητές όπως ο Τσίπρας).

Για τους συνταξιούχους υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια έχασαν 3 δις από τις τσέπες τους. Στον Κατρούγκαλο το είπε; Ακόμη επίσης επιμένει να χαρακτηρίζει το προεκλογικό επίδομα που είχε δώσει, ως σύνταξη!

Για τη ΔΕΗ πάλι υποστήριξε πως «σε 4,5 χρόνια δεν αυξήθηκε το τιμολόγιο ούτε ένα ευρώ». Μα γι’ αυτό την παρέλαβε με κέρδη και την παρέδωσε με έλλειμμα 900 εκατομμυρίων. Αν είναι να διοικεί μια κυβέρνηση με τρόπο που θα γίνεται αρεστή αλλά θα τα πληρώνει ο κρατικός κορβανάς, δηλαδή πάλι όλοι οι πολίτες, ο καθένας μας μπορεί να το κάνει, όσο άσχετος και να είναι. Και το έχει καμάρι του!

Υποστήριξε επίσης ότι τα υπερκέρδη της αισχροκέρδειας των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος είναι 1,7 δις. Και όταν ο Παπαδάκης τον ρώτησε «που τα βρήκατε αυτά;» η απάντηση ήταν «έχουμε ανθρώπους, Αυτοί οι οποίοι αμφισβητούν» (τέτοια τεκμηρίωση!).

Είπε και άλλο ψέμα, όταν του επισημάνθηκε ότι και η κυβέρνησή του συμφωνούσε με την πώληση του 15% της ΔΕΗ. Τα χαρακτήρισε «δικαιολογίες για να τα ακούει ο κόσμος και να τρώει κουτόχορτο».

Μα στις 25 Μαΐου το 2016 δημοσιεύτηκε η απόφαση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset development Plan) που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ, για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ (συνάμα και ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΘ, ΕΛΤΑ κλπ). Και παρόλα μιλάει για κουτόχορτο!

Αυτά ενδεικτικά, για την ασύδοτη αντιπολίτευση που θα ασκήσει όσο βαθαίνει η κρίση. Η μόνη περίπτωση να μην έχει κέρδη από αυτή, θα είναι πλέον να τον θεωρεί ο κόσμος εκτός από αναξιόπιστο και συστημικό, και να στραφεί εκ νέου σε αντισυστημικές κατευθύνσεις.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

3:11 μμ

re