Δευτέρα 20.03.2023

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Τσίπρας θέλει να τον ψηφίσουν κι όσοι γίνουν μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας

Στην επιλογή να έχουν δικαίωμα ψήφου για τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κι εκείνοι που εγγράφονται ως μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας- πιθανότερη η 8η Μαΐου- φαίνεται να καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Κι αυτό για δύο λόγους.

Πρώτον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί, να θέσει γραφειοκρατικά, τεχνικής φύσης εμπόδια που δεν θα επιτρέψουν σε αρκετούς πολίτες να εμπλακούν στο μετασχηματισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όσα λιγότερα θεσμικά κι οργανωτικά εμπόδια μπαίνουν στη διάθεση κάποιου να συμμετάσχει στην πολιτική γενικότερα και στην κομματική πολιτική ειδικότερα, τόσο πιο δημοκρατικό γίνεται το παιχνίδι», αναφέρουν χαρακτηριστικώς συνομιλητές του.

Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με τις αναπόφευκτες συγκρίσεις που θα γίνουν με την αντίστοιχη συμμετοχή στην εκλογή προέδρου στο ΚΙΝΑΛ και στη ΝΔ, έστω κι αν σε αυτά τα δύο κόμματα δικαίωμα συμμετοχής είχαν ακόμα κι όσοι δήλωναν απλώς φίλοι, κοινώς όποιος περνούσε απέξω.

Όπως κι αν έχει, είναι διαφορετικό, και για λόγους εσωτερικής νομιμοποίησης κι ευρύτερων πολιτικών εντυπώσεων o κ. Τσίπρας να εκλεγεί από περίπου 60.000 ψηφοφόρους– αν υποθέσουμε πως προσέλθουν στις κάλπες και τον ψηφίσουν όλα τα σημερινά μέλη- κι άλλο αυτός ο αριθμός να εκτοξευτεί την ημέρα της ψηφοφορίας.

Έτσι κι αλλιώς η τελική απόφαση κι επί αυτού του θέματος θα ληφθεί από το συνέδριο.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου αξιολογούν πως έχει διακοπεί η ανοδική πορεία του ΚΙΝΑΛ που είχε προκαλέσει η αλλαγή ηγεσίας κι ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται να πάρει άμεσα θέση για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

«Σε διαφορετική περίπτωση θα την πατήσει όπως το Ποτάμι, που επιχειρούσε να μην δυσαρεστεί ούτε τους κεντροδεξιούς ούτε τους κεντροαριστερούς, με συνέπεια στο τέλος να μην ικανοποιεί κανέναν», αναφέρουν με νόημα κομματικές πηγές.

Παραλλήλως, στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως η παρατεταμένη ακρίβεια, σε συνδυασμό με το άγνωστο της διάρκειας του πολέμου στην Ουκρανία δυσκολεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει απόφαση για εκλογές το Μάιο.

Δεν το αποκλείουν ακόμα, αλλά βλέπουν πλέον αυτό το ενδεχόμενο ως πιο μακρινό.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

https://www.cnn.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ