Παρασκευή 30.10.2026

Βασιλική Χοχλάκα: «Σχεδιάζουν ξανά για εμάς χωρίς εμάς» – Αιχμές για το κλείσιμο του αεροδρομίου Χίου

Η αναστολή λειτουργίας  του αεροδρομίου της Χίου από τις 15 Νοεμβρίου 2026 έως τις 15 Μαρτίου 2027, αποτελεί μια εξέλιξη που προκαλεί εύλογη ανησυχία και αγανάκτηση. Τέσσερις μήνες χωρίς τακτική αεροπορική σύνδεση δεν είναι μια απλή τεχνική εκκρεμότητα. Είναι μια σοβαρή επιβάρυνση για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και όλους όσοι χρειάζονται να μετακινηθούν από και προς το νησί. Ένας σχεδιασμός που οδηγεί σε τόσο παρατεταμένη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης, χωρίς να έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων και χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας. Το ερώτημα που θέτουμε προς την κυβέρνηση είναι σαφές.Γιατί οι κάτοικοι της Χίου πρέπει να επωμιστούν το βάρος αυτής της απόφασης; Ποιος αξιολόγησε τις συνέπειες για την οικονομία και την καθημερινότητά τους; Ποιες εναλλακτικές εξετάστηκαν και γιατί δεν επιλέχθηκε ένας σχεδιασμός που θα περιόριζε ουσιαστικά τον αποκλεισμό του νησιού; Η αναβάθμιση των υποδομών δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της προσβασιμότητας των νησιωτών.

Η παράταξή μας έχει θέσει το ζήτημα του αεροδρομίου της Χίου, μαζί με το ζήτημα των μεταφορών προσφύγων και μεταναστών από την Κρήτη στη Σάμο και στη Λέσβο, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου.  Ζητάμε να υπάρξει ενιαία, συλλογική και αποφασιστική στάση από το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε η κυβέρνηση να λάβει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ανάγκες και τα δικαιώματα των νησιωτών δεν μπορούν να αγνοούνται.

Το Βόρειο Αιγαίο δεν είναι περιοχή β κατηγορίας.  Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες με λιγότερα δικαιώματα. Κι όμως, για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις που επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή μας, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς να διασφαλίζει ότι οι ανάγκες μας λαμβάνονται πραγματικά υπόψη Στο ζήτημα του αεροδρομίου, απαιτούμε την άμεση επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος, την αξιολόγηση κάθε δυνατότητας περιορισμού της περιόδου αναστολής λειτουργίας και συγκεκριμένες εγγυήσεις για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις και να αναλάβει την ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Το ίδιο ζήτημα σεβασμού προς τις τοπικές κοινωνίες αναδεικνύεται και στο μεταναστευτικό. Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από την Κρήτη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι μεταφορές συνεχίζονται. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ήδη λάβει ομόφωνη απόφαση με την οποία εκφράζει τη διαφωνία του.

Το κλείσιμο του αεροδρομίου της Χίου και οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Αναδεικνύουν, όμως, μια κοινή απαίτηση. Να σταματήσει η αντιμετώπιση του Βορείου Αιγαίου ως μιας περιοχής στην οποία μπορούν να επιβάλλονται αποφάσεις χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των ανθρώπων της. Η Περιφέρεια οφείλει να αντιδράσει σύσσωμη, με κοινή γραμμή, ισχυρή διεκδίκηση και συγκεκριμένες προτάσεις. Η υπεράσπιση των συμφερόντων των νησιών δεν είναι υπόθεση μιας παράταξης. Είναι ευθύνη όλων μας.Δεν ζητάμε προνόμια. Ζητάμε ισοτιμία, σεβασμό, αξιόπιστες συγκοινωνίες και ουσιαστικό λόγο στις αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή μας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση 1. Να ανακληθεί άμεσα η ΝΟΤΑΜ και να επανασχεδιάσει τις εργασίες στο αεροδρόμιο της Χίου και 2. Να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το μεταναστευτικό και να λάβει υπόψη την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον των νησιών δεν μπορούν να λαμβάνονται ερήμην των κατοίκων και των θεσμικών τους εκπροσώπων. Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται και οι ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων να αντιμετωπίζονται με τον σεβασμό που τους αναλογεί

Σχεδιάζουν ξανα, για εμας χωρίς εμάς. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Βασιλική Χοχλάκα

Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης Β. Αιγαίου

«Αλλαγή Πορείας για τα Νησιά μας»

 

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ